latinica  ћирилица
24/02/2021 |  10:37 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Правилником до остваривања права рањивих категорија дјеце

Министарство просвјете и културе Републике Српске ради на изради новог правилника чији је циљ омогућавање рањивим категоријама дјеце да остваре права на укључивање у васпитно-образовни процес и неки од програма предшколског васпитања и образовања.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Правилник о начину и условима остваривања програма у предшколским установама за дјецу са сметњама у развоју, потребно ускладити са Законом о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, који је усвојен прошле године, саопштено је из Министарства.

Вршилац дужности помоћника министра просвјете Наташа Цвијановић истакла је да је Законом о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању прописано да школе за дјецу са сметњама у развоју могу да буду ресурсни центар за инклузивно васпитање и образовање.

- Исто тако, прописано је да оне пружају стручну помоћ предшколској установи у раду са дјецом са сметњама у развоју, а овим правилником је било потребно дефинисати начин сарадње између предшколских установа и школа за дјецу са сметњама у развоју - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је Министарство обавило консултације са предшколским установама, Републичком педагошким заводом и школама за дјецу са сметњама у развоју, као и да је текст правилника био објављен на страници Министарства како би био доступан свим заинтересованим субјектима.

Из Министарства појашњавају да је дефинисано да стручна лица из ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање пружају стручну помоћ предшколској установи приликом опсервације и процјене дјеце код којих је уочено одступање од типичног развоја, при изради индивидуализованог програма и приликом обављања индидвидуалног дефектолошког рада.

Прецизирано је да запослени у ресурсним центрима за инклузивно васпитање и образовање приликом обављања ових и других послова прописаних Законом о свом раду воде евиденцију и дају стручно мишљење које чини саставни дио књиге за праћење развоја и учења дјетета.