latinica  ћирилица
24/02/2021 |  09:44 ⇒ 09:56 | Аутор: СРНА

Споменик митрополиту Амфилохију дјело бањалучког вајара

Споменик блаженопочившем митрополиту Амфилохију извајан у Бањалуци, а изливен у бронзи у ливници у Смедереву, ускоро би требало да буде постављен у Црној Гори, највјероватније на Цетињу, рекао је аутор споменика бањалучки академски вајар Бојан Микулић.
Бојан Микулић (фото: life.bа) -
Бојан Микулић (фото: life.bа)

Микулић, који је по наруџби из Црне Горе урадио споменик митрополиту Амфолохију висок 4,2 метра, а заједно са постољем и степеништем 10 метара, рекао је да би свечано откривање споменика требало да буде урпиличено када се наврши шест мјесеци од митрополитове смрти /крај априла/.

Он је рекао за "Политику" да није сасвим сигуран гдје ће споменик бити постављен, те додаје да би, према његовим сазнањима, то могло бити Цетиње или околина.

- Мислим да изливају два идентична споменика, наиме, ради се и једна реплика. Не знам тачно гдје ће бити постављени. Можда ће симболично бити постављени паралелно у Србији и Црној Гори, али то су заиста само моје претпоставке - рекао је Микулић.

Да би пренио лик овог великог духовника, Микулић је рекао да је читао његове говоре, бесједе и упознавао се са његовим животом, а свој утисак о покојном митрополиту сажео је у једну ријеч – борбеност, али не агресивна, него узвишена духовна и истрајна, која је окарактерисала читав његов живот.

Микулић је навео да је митрополита Амфилохија доживио као човјека који је живио борбено, у најпозитивнијем смислу те ријечи и да никако није могао да га стави у статичан положај, како се обично стављају свештена лица.

- У његовој вјечитој борби десна рука је увијек уздигнута док говори о неком наративу. То је посебно изражено његовим ставом и вјетровима на мантији - додао је он.

Када се погледа шта је Амфилохије прошао на Косову, каква страдања гледао, остајући посљедњи да би све жртве сахранио, јасно је, истакао је Микулић, да је његов живот био борба, истрајна и племенита, за људскост, нацију и духовност.

Микулић је рођен у Новом Саду 1980. године, а живи у Бањалуци, гдје је запослен у Народном позоришту Републике Српске.

Он тренутно израђује и споменик Светом Василију Острошком, висине 4,2 метра, који ће бити постављен у Црној Гори, највјероватније у близини Манастира Острог.

Овај бањалучки умјетник израдио је и скулптуру глумца Небојше Глоговца, која ће ускоро бити постављена у Невесињу, као и бисту Јелени Трикић из Дрвара, познатој као "Мајка храброст", јер је дилему да ли да се лијечи или роди дијете ријешила тако што се одлучила на рађање.

Његова дјела су Спомен-комплекс у Старом Броду код Вишеграда, гдје су потресне скулптуре постављене у ријеку Дрину у спомен на страдање 6.000 Срба, мушкараца, жена, дјеце и стараца, које су у Другом свјетском рату побиле усташе.

Познато Микулићево дјело је и споменик Николи Тесли висок 2,4 метара који се налази у хотелу "Њујоркер" на Менхетну, а осим Америке, његове скулптуре постављене су трајно и у БиХ, Србији и Турској, као и биста блаженопочившег патријарха Павла испред Саборне цркве на Палама.