latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:12 ⇒ 08:14 | Аутор: СРНА

Брисел планира јасније означавање поријекла хране

Европска унија планира увођење измјене у начину означавања поријекла прехрамбених производа како би тај податак био транспарентнији и да би се потрошачи могли детаљније инФормисати о поједином производу.
Храна (Фото: Flickr/Moyan Brenn) -
Храна (Фото: Flickr/Moyan Brenn)

Чланови Одбора за унутрашње тржиште и заштиту потрошача при Европском парламенту јуче су у расправи о том приједлогу, који је дио ЕУ стратегије "Од поља до стола", оцијенили да је квалитет хране предуго био препуштен углавном тржишним интересима, што је нанијело штету квалитету, а самим тиме и потрошачима, те околини.

Мишљења су изнијели и хрватски посланици Биљана Борзан и Томислав Сокол, који су у одбору за ту стратегију извјестиоци својих парламентарних група, социјалдемократа и народа.

Борзан је нагласила да ће стратегија донијети значајне промјене у начину означавања намирница, те је упозорила на могућност манипулације ознакама поријекла састојака, пренио је "Индекс".

- Стратегија предвиђа измјене у саставу означавања поријекла хране, у којем постоје рупе за које сматрам да допуштају сумњиве маркетиншке праксе. На тржишту налазимо производе на чијим паковањима пише домаће, хрватско, славонско итд, а главни састојци су увозни - истакла је Борзанова.

Према њеним ријечима, једини начин да потрошач то схвати је да прочита декларацију на којој су прописана величина слова три милиметра. Она сматра да је то дискриминација грађана.

Борзанова додаје да је проблем у томе што произвођач може свој производ означити као домаћи иако су неки од састојака из увоза.

Навођење земље поријекла тренутно је обавезно за производе попут свјежег и замрзнутог меса, рибе и јаја, а стратегија разматра проширење обавезе означавања земље поријекла за прехрамбене производе на којима за које је сада довољна ознака "произведено у ЕУ".

ЕУ стратегија "Од поља до стола" предвиђа доношење низа мјера којима би се побољшао квалитет хране и, у складу са Европским зеленим планом, подстакао прелазак на одрживу производњу и потрошњу.