latinica  ћирилица
23/02/2021 |  19:41 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Слободан хитно мора на операцију, помозимо му да живи! (ВИДЕО)

Слободан Ковачевић из Бањалуке је у веома тешком здравственом стању. Љекари у Београду препоручили су обавезно и што брже пресађивање срца, које тренутно ради са свега 15 и 20 одсто. Апел за помоћ упутили су његови Брођани, гдје је рођен, НВО и Црквена општина Брод.
Слободан Ковачевић - Фото: Глас Српске
Слободан КовачевићФото: Глас Српске

29- годишњи Слободан каже да му се свијет окренуо наопчаке за непуна два мјесеца. Због тешке опрструкције дисања нашао се у болници, гдје су љекари констатовали емболију и упалу плућа. Брзо је из Бањалуке превезен у београдски Клинички центар.

- Имам затајење срца, из ког разлога није установљено ни дан данас - да ли је у питању ковид или нека друга болест, али моје срце ради са 15 одсто једна страна, друга са 20 - каже Слободан.

Стручњаци у Београду, због тога, препоручују хитно пресађивање срца. Донатора нема, па би Србија због њеног чланства у Евротрансплату, могла да из неких европских земаља затражи донора, што би коштало око 700.000 КМ. Неке организације већ су притекле у помоћ.

- Сама чињеница да је болест брзо узнапредовала, све нас је брзо стигла, тјера нас и даје мотив да што брже покушамо да реализујемо наше циљеве - каже Милан зечевић из НВО АРГС, Брод.

Прикупљању новца придружиле су се још неке НВО, попут Удуружења жена Ђурђевак, па и ученици у Средњој школи.

Ни Српска православна црква у Броду неће остати по страни. Све што могу, кажу, учиниће да овај некада див-човјек, поново живи као и раније.

- Ми ћемо од већ првог марта, тако смо аплицирали у М:телу, активирати хуманитарни број који ће бити активан у току мјесеца марта, као би не само Брођани, него и сви становници наше земље, учествовали у прикупљању помоћи - каже ђакон Горан Марјановић.

Слободан захваљује свима који учествују у акцији прикупљања средстава за пресађивање срца и апелује да они и сви будући добротвори остану с њим како би се, каже, и он радовао новом животу.