latinica  ћирилица
23/02/2021 |  19:18 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Дервентски вашар на листи нематеријалне културне баштине (ВИДЕО)

Надалеко познат Дервентски вашар нашао се на листи нематеријалне културне баштине Републике Српске, а као такав могао би да конкурише и за УНЕСКО заштиту. Иницијативу и процедуру за стицање статуса нематеријалног блага, уз помоћ Музеја Републике Српске, покренула је Народна библиотека у Дервенти.
Дервентски вашар (Фото: seesrpska.com) -
Дервентски вашар (Фото: seesrpska.com)

Дервентски вашар има посебан значај за локалну заједницу, преноси се с кољена на кољено и живи већ 170 година. Све су то критерији који су ову важну манифестацију сврстали на листу нематеријалног културног блага Републике Српске.

- Као такав је заштићен и препознатљив и представља идентитет народа, православних људи који живе на овим просторима. Настао је 1851. године и ријетко шта у Републици Српској и БиХ има толику традицију - каже Мирјана Плиснић, директорка Народне библиотеке "Бранко Радичевић".

Вашар је првобитно био окупљање народа на весељу уприличеном поводом градње старе цркве у Српској Вароши,чију изградњу је турски султан одобрио након 300 година забране.

- Тада се Дервентски вашар одржавао у црквеном дворишту да би се за вријеме аустро-угарске владавине премјестио на сајмиште гдје је и данас. Наравно, тада је имао и привредни значај, на вашару се продавала стока и представљали се разни занати, а данас има и проширен карактер и то забавни - каже Плисинићева.

Старији су причали да је вашар био највећа светковина током године и да су они, који у то вријеме нису имале опанке, посуђивали их да би посјетили вашар.

Дервентски вашар одржава се у августу на вјерски празник Велика Госпојина. Траје неколико дана и привуче на хиљаде људи. Град је препознатљив надалеко по овом догађају.

Градоначелник Милорад Симић каже да је уврштавање вашара на листу нематеријалне баштине значајно за Дервенту која је недавно добила и статус града. 

Сљедећи кораци биће усмјерени на то да Дервентски вашар буде уврштен и на УНЕСКО листу заштите нематеријалног насљеђа, што би га учинило познатим у цијелом свијету.

У Музеју планирају да изврше етнолошка и етномузиколошка истраживања како би дошли до садржаја и предмета дервентског краја који би могли да прошире листу нематеријалне културне баштине овог краја.