latinica  ћирилица
23/02/2021 |  18:11 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Наплата пореза на добит порасла у доба пандемије (ВИДЕО)

Звучи као парадокс, али је податак Пореске управе Републике Српске - приходи од пореза на добит у јануару већи су у односу на исти мјесец прошле године. И то не би било чудно да пандемија посљедњих 12 мјесеци није значајно уназадила домаћу и свјетску економију. Економисти и послодавци кажу да је повећање прихода од ове врсте пореза охрабрујуће, али да треба сачекати податак за цијелу прошлу годину.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

У јануару ове године у Републици Српској остварено је скоро 12 милиона КМ прихода од пореза на добит. Очекивано или не, наплаћено је више новца него у истом мјесецу прошле године. Дакле, прије појаве вируса корона и пандемије код нас.

- Наплаћено је 16 процената више или 1,6 милиона КМ у односу на јануар прошле године. Дакле, укупно 11,8 милиона КМ - каже Горан Маричић, директор Пореске управе.

То јесте изненађење с обзиром на то да поредимо период прије и за вријеме економске кризе изазване пандемијом, кажу економисти и послодавци. Сматрају да је више разлога за то. Наводе да један може да буде интензивнија активност Пореске управе, али и мјере за ублажавање посљедица вируса корона на економију.

- Читаву прошлу годину радили смо на расходовној страни да се очува ликвидност - каже економиста Александар Љубоја.

Саша Аћић из Уније удружења послодаваца каже да је то оптимистичан податак, што не значи да даље неће бити проблема.

Аналитика смањени увоз у прошлој години за 300 милиона КМ доводи у везу са повећаним приходима од пореза на добит у јануару ове у односу на јануар прошле године.

Послодавци сматрају да треба сачекати крај фебруара када предузећа предају финансијске извјештаје за прошлу годину и видјети колико ће приходи од пореза на добит бити за претходних 12 мјесеци. То ће мишљења су бити значајан економски показатељ.