latinica  ћирилица
23/02/2021 |  17:57 | Аутор: Независне

Ухапшенима у "Уникату" укупно 15,5 година затвора

Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду Бањалучанину Санелу Ш. (34) и Деану Ђ. (31) те Данијелу Т. (38) из Костајнице и они су правоснажно осуђени на 15 и по година затвора због узгоја марихуане.
Акција "Уникат" - Фото: РТРС
Акција "Уникат"Фото: РТРС

Према овој пресуди, Санел Ш. је осуђен на шест и по година затвора, Данијел Т. на пет и по, а Деан Ђ. на три и по године затвора због неовлаштене производње и промета дроге, а Санел Ш. и Данијел Т. и за недозвољено посједовање експлозива и оружја.

Врховни суд одбио је као неосноване жалбе на првостепену пресуду које су били уложили и тужилаштво и браниоци оптужених и потврдио првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци, која је сада правоснажна.

Према пресуди, оптужени су од фебруара до јула 2019. године узгајали марихуану у изнајмљеној хали у Трну, код Лакташа.

Халу су претворили у специјализовану лабораторију за узгој дроге, са најсавременијом опремом, у којој је полиција открила 756 стабљика индијске конопље. Биљке су биле високе између 120 и 210 центиметара, а откривено је и 1,8 килограма осушене марихуане, те експлозив и оружје.

Санел Ш. и Данијел Т. осуђени су и да су од 2018. године узгајали марихуану у кући, гдје су откривена још 62 грама марихуане.

Деан Ђ. је марихуану узгајао у поткровљу куће у Бањалуци, гдје су откривени мини-лабораторија и 240 грама суве "траве".

У пресуди се наводи да се велика лабораторија налазила у хали од око 600 квадратних метара, коју је Санел Ш. изнајмио.

Сви су ухапшени у акцији "Уникат", а у овом предмету раније је на три године и десет мјесеци затвора осуђен Ненад Д. (31), који се нагодио с тужилаштвом и склопио споразум о признању кривице.