latinica  ћирилица
23/02/2021 |  16:14 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Додик: "Дара из Јасеновца" - свједочанство о монструозности НДХ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да филм "Дара из Јасеновца" свједочи о монструозности НДХ над Србима, те да ће сигурно допрнијети да истина о злочинима у овом усташком логору не буде гурнута у заборав, што је настојао да учини комунистички режим у бившој Југославији.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Монструозност, начин страдања на који су се убиства /у Јасеновцу/ вршила словили су само у причама наших људи који су то преживјели - рекао је Додик.

Он је нагласио да су комунистички режим, Тито и његови сљедбеници, бјежали од те теме и учинили све да се она гурне у заборав, не само због идеје о братству и јединству већ и због политике која би снажно оцрнила НДХ и усташке злочине над Србима.

- Наравно да би за Хрвате било тешко да носе кроз историју тај терет. Зато имате ситуацију да је Диани Будисављевић, која је спасила неколико десетина хиљада српске дјеце са Козаре, сву документацију одузела ОЗНА, комунистичка тајна служба и уништила је, тако да се није ни могло знати гдје су та дјеца отишла. Напросто, та истина је некако скрајнута, све се базирало на причи да су то жртве фашизма, а то су Срби, жртве усташа-Хрвата тога времена који су масовно убијали Србе гдје год су стигли - рекао је Додик за телевизију МИС.

Додик је оцијенио да је филм Предрага Антонијевића темељан у разоткривању свега онога што јесте Јасеновац и истакао да ће многе будуће генерације моћи да се упознају о монструозности НДХ управо гледајући то остварење.

- То је био успјешан приказ, али дијела страдања и онога што се тамо десило. Вјерујем да ће то кроз серију која ће ићи, бити још свеобухватније и на прави начин приказано - истакао је он.

Додик је рекао да је Поткозарје страдалнички крај, те да нема куће из које није неко страдао у Другом свјетском рату, најчешће у Старој Градишци и Јасеновцу, који су чинили систем усташких логора гдје су чињени масовни злочини над Србима. Он је навео да је много људи страдало и мимо логора приликом хапшења и опкољавања српских села.

- У мом селу Мрчевци, недалеко од моје родне куће усташе су стријељале 148 мјештана у раним јутарњим часовима, након што су их опколиле. Нема села гдје није убијено неколико десетина становника у збјеговима и походима усташа - истакао је Додик.

Додик је поручио и да Срби нису никада били свјеснији свог идентитета него данас, те да је најважније да имају заједничке ставове о питању прошлости, садашњости и будућности.

Повезане вијести:

Додик након филма: Хвала вам добри људи

Додик угостио глумце из Српске који играју у филму "Дара из Јасеновца"

Додик: Филм "Дара из Јасеновца" - важан за српски народ