latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:35 | Аутор: СРНА

"Високошколске исправе из БиХ у Хрватској ни до сада нису признаване по аутоматизму"

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да високошколске исправе из БиХ у Хрватској ни до сада нису признаване по аутоматизму, него су биле предмет процеса признавања, односно вредновања, као и обрнуто.
Срђан Рајчевић - Фото: Тwitter
Срђан РајчевићФото: Тwitter

 Коментаришући нову одлуку образовних власти у Хрватској према којој Агенција за науку и високо образовање има овлаштења да преиспитује вриједност диплома стечених у другим земљама које нису чланице ЕУ, Рајчевић је навео да му није позната суштина нити циљ ове одлуке.

- Не могу да се отмем утиску да се овдје ради о могућности давања већих дискреционих овлаштења надлежним органима приликом признавања исправа из БиХ и Србије, што је свакако у супротности са Лисабонском конвенцијом чији је Хрватска потписник и дефинитивно корак уназад у односима двије земље - рекао је Рајчевић Срни.

Према његовим ријечима, ресорно министарство ће пратити развој ситуације у пракси, те након тога можда донијети одлуку да реагује и реципрочно.