latinica  ћирилица
23/02/2021 |  13:01 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Општина Пале: Непримјерен и непромишљен потез ОЦ "Јахорина"

Општина Пале сматра да је новонастала ситуација у вези са раскидањем уговора о бесплатном скијању за дјецу паљанских основних и средњих школа непримјерен и непромишљен чин менаџмента Олимпијског центра "Јахорина".
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

- Општини Пале није достављено образложење о разлозима тог потеза Олимпијског центра, које је изостало чак и након званичног захтјева начелника Пала Бошка Југовића. Онемогућено је даље спровођење кориштења бесплатног скијања за паљанску дјецу. Од почетка уговорног аранжмана није било ни најмањих примједби на понашање дјеце и њихових пратилаца приликом скијања на планини - наводи се у саопштењу.

Из општинске управе истичу да, имајући у виду чињеницу да је јуче одржана тематска сједница Скупштине општине Пале о Јахорини, која је имала за циљ и јачање здравог партнерског односа општине и Олимпијског центра, а да јој упркос званичног позива, није присуствовао ниједан представник менаџмента овог акционарског друштва, које се умјесто пристојног институционалног разговора одлучило за допис којим се паљанској дјеци ускраћује могућност бесплатног скијања.

- Не можемо се отети утиску да је посриједи неутемељена осветничка реакција, за коју није постојао ни најмањи повод или разлог - наводе из Општинске управе Пале.

У саопштењу се додаје да је управо тематска сједница Скупштине општине Пале била права прилика да се на бази јасних аргумената изнађу најбоља рјешења за даљи развој Јахорине као врхунске туристичке дестинације, на шта је општина била и увијек јесте спремна, али да то менаџмент Олимпијског центра очито није схватио, већ се опредијелио за "својевсрну манифестацију силе и бахатости, ниподаштавајући паљанску Скупштину и њене одборнике, као и начелника Пала и градоначелника Источног Сарајева".

У Управи подсјећају да је Скупштина Олимпијском центру "Јахорина" дала бројне олакшице, без накнаде додијелила на коришћење хиљаде метара квадратних паркинг простора, обезбиједила воду по симболичној, најнижој цијени у региону, одрекла се одређених накнада по више основа, издвајала директна средства за развој инфраструктуре на планини...

Општина Пале изузетно поштује и уважава чињеницу да је Влада Републике Српске, као најискренији партнер локалне заједнице и главни носилац њеног развоја, издвојила велика средства за развој Јахорине и ове средине у цјелини, због чега је спремна и да максимално подржи сва улагања у спортску инфраструктуру и примарне садржаје на Јахорини, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је интерес општине Пале да подржи све инвестиције Владе Републике Српске и рад Олимпијског центра, али не могу и неће толерисати ванинституционално и самовољно понашање менаџмента овог акционарског друштва према локалној заједници, која има своје законом прописане надлежности и јасно дефинисану улогу и у самом управљању процесима на Јахорини.