latinica  ћирилица
23/02/2021 |  12:53 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Милић: Донијети законе о сукобу интереса и испитивању поријекла имовине

Предсједник Скупштине дистрикта Брчко Синиша Милић рекао је данас да подржава доношење новог закона о сукобу интереса у дистрикту који ће бити функционалан и који ће одредити јасне границе између јавног и недозвољених парцијалних интереса у вршењу јавних функција.
Синиша Милић - Фото: СРНА
Синиша МилићФото: СРНА

- Да ли је нови Нацрт закона о спречавању сукоба интереса у дистрикту, који се налази пред Владом, добар или лош, и да ли ће у предложеном тексту допринијети квалитетнијем и транспарентнијем раду институција власти, или не, о томе се може разговарати након детаљне анализе прописа, али да нам је потребан један, такав функционалан закон то је више него јасно - изјавио је Милић Срни.

Он је нагласио да би закон на нивоу дистрикта требао бити усклађен са Законом о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, као и законима на другим нивоима власти у БиХ, односно да сви носиоци извршних функција и именована лица на која се закони односе, треба да буду изједначени у правима и обавезама.

- Закон би у сваком случају требао бити рационализован у односу на прилике у дистрикту, и то тако да се спријече злоупотребе кроз начин рада и одлучивања унутар комисије за превенцију корупције, како закон не би био искоришћен за политичке обрачуне - рекао је Милић.

Предсједник Скупштине дистрикта је нагласио да се снажно залаже и да се на нивоу дистрикта Брчко донесе закон о испитивању поријекла имовине.

- Тај закон би требао да обухвати не само носиоце извршних функција и именована лица већ и све државне и јавне службенике, јер би се на тај начин вратило повјерење грађана у институције власти - рекао је Милић, напомињући да је транспарентност и јавна одговорност која се промовише кроз ове законе, суштинско обиљежје демократске власти, али и услов њеног постојања.