latinica  ћирилица
23/02/2021 |  12:19 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Шпирић: Захтјев за смјену Грубеше - покушај "ад хок већине" да влада парламентом

Иницијатива 16 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ којом траже смјену министра правде у Савјету министара Јосипа Грубеше још једном ће потврдити да овим домом покушава да управља "ад хок већина", а не она која је изабрала Савјет министара и формирала власт у заједничким институцијама, оцијенио је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Иницијатива коју покреће већина окупљена око посланика Дамира Арнаута осуђена је на пропаст што је опште познато и већ виђено. Наравно да Дом народа неће разријешавати министре већине која их је изабрала јер су у овом дому односи јасни. Међутим, проблем је што овакве иницијативе у једном дому нарушавају парламентарне односе и принципе - рекао је Шпирић за Срну.

Он сматра да би се странке које су именовале Савјет министара требало да држе парламентарних правила, а не политичких кокетирања у зависности од тренутка.

- Смјене Грубеше неће бити што не значи да се не може критиковати било чији рад. И овог пута узалудна представа за јавност. Популарно и сликовито речено: 'џаба су кречили' - закључио је Шпирић.

Иницијатива групе посланика за покретање гласања о реконструкцији Савјета министара путем смјене министра правде Јосипа Грубеше је на предложеном дневном реду сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, заказане за четвртак, 25. фебруар.

Шеснаест посланика потписало је иницијативу на основу закључка Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ од 2. фебруара, којим се тражи Грубешина смјена због "лоших резултата рада и одбијања сарадње са овом комисијом".

Иницијативу су потписали Златан Бегић, Мира Пекић, Зукан Хелез, Бранислав Бореновић, Дамир Арнаут, Драган Мектић, Нада Младина, Нермин Никшић, Влатко Главаш, Предраг Којовић, Аида Баручија, Саша Магазиновић, Џенан Ђонлагић, Енвер Биједић, Ненад Нешић и Мирјана Маринковић Лепић.