latinica  ћирилица
23/02/2021 |  11:26 | Аутор: РТРС

Приједор: Повећан број младих на прегледима

У Приједору је евидентиран пораст броја пацијената у инфектолошкој амбулатни, гдје се све чешће јављају млађе особе за преглед, изјавио је данас инфектолог болнице "Доктор Младен Стојановић" Борис Ћургуз.
Болница "Др Младен Стојановић", Приједор - Фото: СРНА
Болница "Др Младен Стојановић", ПриједорФото: СРНА

- Млађа популација се јавља интензивније него што је то било у претходном периоду, тако да, иако је ситауција стабилна, треба да останемо опрезни и придржавамо се свих епидемиолошких мјера - рекао је Ћургуз новинарима у Приједору након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да су у ковид болници и на ковид одјељењу тренутно хоспитализована 32 пацијента, од којих је 25 из Приједора, три из Козарске Дубице, два из Новог Града и по један из Костајнице и Оштре Луке.

- Углавном су пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом - додао је Ћургуз.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Милица Отковић изјавила је да ситуација јесте задовољавајућа, али да је у амбулантама за акутне респираторне инфекције /АРИ/ у посљедњих седам дана дошло до благог пораста броја људи који се јављају на преглед, док су захтјеви за тестирање стандардни.

- Колеге из АРИ амбуланти су ме обавијестили да се већи број дјеце завршних разреда основне школе и првог и другог разреда средње јавља на прегледе. Тренутно нико од дјеце још није упућен на тестирање, нити сам добила захтјев, а ако дође до нечега већег или обимнијег, ви ћете бити упознати - рекла је Отковићева новинарима.

Она је прецизирала да је тренутно број лица с позитивним пи-си-ар тестом 28, да је 73 у кућној изолацији, а 6.095 је изашло из здравственог надзора, укупан број опорављених је 1.125, а умрлих 74.

- Што се тиче медицинског особља, ниједан запослени Дома здравља није позитиван на вирус, док болница има пет заражених радника - рекла је она

Отковићева је рекла да је сутра у Бањалуци едукација за имунизацију против вируса короне, након чега ће добити детаљнија упутства.