latinica  ћирилица
23/02/2021 |  07:40 ⇒ 07:55 | Аутор: СРНА

Одузето више од 120 возила

Више од 120 возила одузели су током прошле и ове године припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске возачима, углавном зато што имају дуг по основу неплаћених казни.
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija) -
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija)

Прошле године због прекршаја у саобраћају одузета су 93 аутомобила, а у овој години, до 15. фебруара, одузето је 21 возило, пишу Независне новине.

- Возила су одузета због понављања тешких прекршаја у саобраћају, а већином се ради о лицима која имају велики број неплаћених новчаних казни - изјавила је начелница Одјељења за односе с јавношћу у МУП-у Српске Мирна Миљановић.

Припадници МУП-а Српске одузели су протеклог викенда пет возила возачима који имају неплаћене казне.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да подржава овакве активности полиције.

- Ове активности треба подржати јер увијек имате одређени број возача на које никакве казне не утичу - или их не плаћају, или имају новца па их то не дотиче. Али, у највећој мјери не плаћају - рекао је Радовић.

Говорећи о случајевима из Козарске Дубице и Милића, гдје су возила одузета возачима који имају велике износе неплаћених казни, он је нагласио да се поставља питање како су они уопште успјели да направе толико прекршаја.

- До сада се дешавало да их полиција заустави и утврди да немају возачку дозволу, те им напишу прекршајни налог. Они и даље возе без возачке и не плаћају казну, пошто закон није давао адекватне одговоре на ту врсту избјегавања плаћања казни. У међувремену је закон који то регулише донесен - навео је Радовић.

Након одузимања, суд доноси одлуку о томе да ли ће аутомобил бити враћен власнику или ће бити одузет.

Ако се власник жали на рјешење надлежног основног суда, по жалби одлучује окружни суд, који у већини случајева одбије жалбу као неосновану и потврди одлуку основног суда.

У таквим случајевима када се возило одузме трајно, додјељује се Агенцији за управљање одузетом имовином. Та агенција Влади упућује приједлог о томе шта би се с тим возилом требало радити.

Извори "Независних" рекли су да се најчешће таква возила даље додјељују на кориштење неким институцијама па је тако једно од њих, примјера ради, дато Црвеном крсту.

Она возила која су слабија и старија, односно нису за употребу, обично буду уништена.