latinica  ћирилица
22/02/2021 |  21:37 ⇒ 23/02/2021 | 09:24 | Аутор: РТРС

"Дара из Јасеновца" - српском народу је био потребан овакав филм (ВИДЕО)

Филм "Дара из Јасеновца", који је премијерно приказан на РТРС-у и РТС-у у суботу увече, и даље је једна од главних тема у региону. У нашој емисији Актуелно вечерас су гостовали главни глумци, који су истакли да су тек након приказивања схватили колико је српском народу био потребан овакав један филм.
Емисија Актуелно - Фото: РТРС
Емисија АктуелноФото: РТРС

Због тога им је, кажу, драго да је приказан у програму јавних телевизија и да је велики број гледалаца имао прилику да га погледа, нагласивши да је то била и основна намјера, а не амбиција да осваја награде на фестивалима.

Гости емисије - дјевојчица Биљана Чекић, која глуми Дару, Ања Станић Илић, која игра лик Дарине мајке, Златан Видовић, којег смо у филму упознали као Дариног оца и Татјана Кецман, која игра лик часне сестре - сумирали су утиске након ТВ премијере дугоишчекиваног филма.

Скромна и талентована дјевојчица Биљана каже да је филм оставио снажан емотивни утисак на њу, додајући да до ТВ премијере није знала како ће све заједно изгледати јер није присуствовала снимању свих сцена.

Биљана каже да јој је најтежа сцена за снимање била она у којој предаје брата дјевојци Бланкици како би га спасила и предала Дијани Будисављевић. С друге стране, најтежа сцена за гледање, према ријечима ове дјевојчице, била је она у којој усташе, док вечерају уз музику, тјерају логораше да трче у круг и боре се за столицу јер онај ко не стигне да сједне бива убијен.

Биљана каже да је у школи и у мјесту у којем живи учила о страхотама Јасеновца, додајући да је у припремама за улогу имала помоћ читаве екипе филма.

Ања Станић Илић, "Дарина мајка", истиче да је снимање овог филма било јако емотивно, те да је овакво једно филмско остварење било потребно нацији.

- Десило се нешто на колективном плану, повезани смо емоцијом на добар начин. Сви смо имали исти доживљај и било је пријеко потребно да се један такав филм сними - каже она.

Златан Видовић, који глуми Дариног оца, каже да је то једна од најтежих улога у каријери, једна од оних које се само једном у животу играју. 

- Било је јако тешко одиграти и ући у улогу, а и јако дуго времена било је потребно да изађем из лика - рекао је Видовић.

Њему је најпотреснија сцена она у којој међу тијелима које баца у јаму и у Саву, проналази тијело сина и супруге. 

Видовић каже да једна ријеч најбоље описује овај филм, а то је достојанство.

- Филм "Дара из Јасеновца" успио је да, о овако тешкој и мучној теми, очува достојанство - нагласио је Видовић.

Татјана Кецман, која глуми часну сестру, каже да је много истраживала о свом лику, да не глуми искључиво бездушну Барту Пулхерију већ да је више ликова спојено у један.

За њу је најемотивнија сцена у којој се мала Дара смије први и једини пут.

- То је сцена у којој дјеца играју фудбал, сцена која на секунд заличи на нормалан живот, у којој Дарина мајка каже "То сине Јово" и у којој се Дара први и једини пут смије - каже Кецманова.