latinica  ћирилица
22/02/2021 |  18:36 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

СО Пале: Једногласно усвојени закључци о планској изградњи Јахорине

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас на тематској сједници једногласно три закључка којима ће бити прописана планска изградња на Јахорини с циљем заштите ове олимпијске љепотице од претјеране изградње угоститељских и објеката за смјештај.
Сједница Скупштине општине Пале - Фото: СРНА
Сједница Скупштине општине ПалеФото: СРНА

Одборници су усвојили закључак да ће општина Пале наставити партнерски однос са менаџментом Олимпијског центра Јахорина и Владом Републике Српске у дијелу развоја скијашке структуре.

Други закључак је да, захваљујући иницијативама Олимпијског центра, који послује на подручју општине Пале, те значају туристичког развоја, одређене одлуке и иницијативе захтијевају детаљније и свеобухватније анализе како би се, у недостатку стратешког документа који одређује и дефинише њихово спровођење, донијеле најисправније одлуке.

Трећим закључком дефинисано је да се, с циљем обезбјеђивања финансијских средстава за отклањање инфраструктурних проблема, за чије је рјешавање надлежна општина Пале, земља у власништву општине не може бити бесплатно уступљена Олимпијском центру, већ само по цијени дефинисаној одлуком, и то по цијени метра квадратног у датој зони.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је сједница одржана због промијењеног става Олимпијског центра Јахорина према постојећем матичном Регулационом плану посебног подручја Јахорина, те да не могу подржати измјену која се односи на изградњу нових угоститељских и смјештајних објеката.

Југовић наглашава да ће локална заједница подржати улагање у скијашку инфраструктуру, паркинге, спортске дворане и гондолу Пале-Јахорина.

- Олимпијски центар поднио је низ иницијатива за измјену Регулационог плана за посебно подручје Јахорина, која подразумијева цијепање парцела и повећање стамбено-пословних простора. Нисмо били сигурни да ли би се на тај начин претјерало са инвестирањем на Јахорини, чиме бисмо од наше планинске љепотице направили град који неће имати ни шарм, нити обиљежја планине - изјавио је Југовић.

Он је навео да је неопходно да општина Пале и Олимпијски центар кроз партнерски однос створе услове за усавршавање и локалне заједнице и туристичке понуде на Јахорини, али и да створе могућност да се временом приспјеле обавезе и једне и друге стране могу измиривати.

Југовић наводи да ово неће бити посљедња сједница када је ријеч о Јахорини јер се ломе копља око тога да ли је потребно даље градити или не и ако јесте у којем обиму, те да ће о свему расправљати и Влада Српске, као већински власник Олимпијског центра.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да је данашња сједница, која се односи на даље смјернице у развоју посебног подручја Јахорине, једна од најзначајнијих за локалну заједницу, те да је потребно у наредном периоду израдити стратешки плански документ.

- Стратешки документ би дефинисао даљи ток развоја Јахорине и тако ријешио проблеме водоснабдијевања, електричне енергије, паркинга и инфраструктуре. Треба посветити пажњу и еколошким питањима и свему што до сада није пратило градњу хотелско-апартманских садржаја. Потребно је израдити једну студију о питању капацитета скијалишта и вертикалног транспорта, које треба ускладити са бројем лежајева - поручује Шкипина.

Шкипина наводи да је Олимпијски центар поднио 14 иницијатива за измјену Регулационог плана посебног подручја Јахорина, чиме општини не би била плаћена накнада за земљиште.

Према његовим ријечима, не значи да општина Пале кочи било какав даљи развој Јахорине, већ напротив, сви желе само активније и јаче учествовати у њеном развоју, с обзиром на то да локална заједница има на то и право и обавезу јер се дио Јахорине налази на подручју паљанске општине.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Далибор Панић наводи да је Јахорина у претходном периоду доживјела процват и прерасла у највећи туристички бисер Српске.

- Као и сваки други велики посао, тако и пројекат Јахорине носи са собом и одређене проблеме. Данас смо се дотакли највише те путне инфраструктуре, водоснабдијевања, затим снабдијевања електричном енергијом. Посебну пажњу требамо обратити на стратешка и планска документа која ће нам рећи на шта желимо да личи Јахорина у наредних пет или 10 година - истакао је Панић.

Он каже да све што су Влада и институције Републике Српске до сада урадиле на Јахорини било је с циљем стварања бољег амбијента за живот не само општине Пале, већ и људи који живе и раде на планини, те да ће сви који желе добро овој планини и граду Источно Сарајево увијек у ресорним министарствима и Влади имати адекватног партнера.

Одборник Демоса Предраг Благојевић истиче да је њихов клуб одбио иницијативу Олимпијског центра Јахорина за измјену регулационог плана, сматрајући да је Олимпијски центар "отуђени центар моћи који је константно у конфликту са локалном влашћу".

Тематској сједници о тренутном стању и даљим смјерницама у развоју посебног подручја Јахорине, присуствовао је и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је навео да је разговарано о могућим инвестицијама на Јахорини у дијелу скијашке инфраструктуре, као и могућностима проширења смјештајних капацитета на планини.

Ћосић наглашава да подржава начелника општине Пале Југовића и све одборнике, који су данас кроз три закључка показали потпуно јединство јер они најбоље препознају интерес своје локалне заједнице.

- Интерес њихов и свих нас јесте да подржимо рад Олимпијског центра и све инвестиције које је Влада Републике Српске предузела на Јахорини. Неприсуство људи из Олимпијског центра данашњој сједници, а који су били предлагачи иницијативе за измјену дијела регулационог плана посебног подручја Јахорина, говори о томе да нисмо на добром путу - наглашава Ћосић.

Он је оцијенио да је потребно да сви заједно одрже састанак о овој теми са Владом Републике Српске, која је већински власник Олимпијског центра.

- Очигледно је да је инфраструктура довољна да подмири садашње смештајне и угоститељске капацитете, али све што би се даље радило довело би до колапса на Јахорини. Тај колапс би можда у будућности довео до тога да туристи напусте ову планину - истиче Ћосић и додаје ће струка рећи да ли је Јахорина тренутно угрожена.