latinica  ћирилица
22/02/2021 |  13:08 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

Сатлер: Тежити смањивању међународног присуства у БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас у Бањалуци у вези са питањем о потреби затварања ОХР-а да је такво међународно присуство некомпатибилно са чланством БиХ у Унији, те да на том плану свакако треба тежити постепеном смањивању тог присуства.
Форум у Народној скупштини - Фото: РТРС
Форум у Народној скупштиниФото: РТРС

Сатлер је изјавио новинарима да су посљедње најаве заинтересованости Њемачке у вези са ситуацијом у БиХ позитивне јер показују снажно ангажовање те земље као једне од главних чланица ЕУ.

Он је истакао да је протеклих година видна подршка у БиХ на плану евроинтеграција, те да то у највећем проценту подржавају и грађани.

- То је показатељ да је ЕУ најреалнији партнер БиХ, о чему говори и досадашња подршка Европе на санирању посљедица вируса корона - рекао је Сатлер уочи сједнице Парламентарног форума за европске интеграције БиХ, која се одржава у Народној скупштини Републике Српске.

Шеф Делегације ЕУ навео је да је прошла година показала да су могући искораци БиХ на плану евроинтеграција иако је, како је додао, могло и боље.

Сатлер је нагласио да је ово "година прилика".

- Примјетна је пажња ЕУ када је ријеч о БиХ, али и она која долази преко Атлантика. Треба искористити прилике у смислу да се у задатим роковима испуни 14 кључних приоритета за приступање БиХ ЕУ, односно реформи које треба спровести. Реално, има тешких питања која се неће рјешавати преко ноћи, али очекујемо снажнији ангажман изабраних представника како бисмо испунили очекивања на плану европских интеграција - рекао је Сатлер.

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу Игор Црнадак рекао је да сједница Парламентарног форума за европске интеграције БиХ долази у право вријеме јер је европски пут БиХ у застоју.

- Покушаћемо да видимо како парламенти у БиХ могу да дају нови допринос да се почне са спровођењем европских препорука прије добијања кандидатског статуса БиХ, али и да се у том смислу поправи атмосфера када је ријеч о политичком договарању и напретку на европском путу - навео је Црнадак.

Он је истакао да је важно да се пошаље порука да БиХ хоће и мора да испуни услове и спроведе 14 потребних препорука на европском путу.

- Било какво гледање кроз прсте БиХ или заобилажење препорука и задатака била би нам медвјеђа услуга. Свима су потребне реформе и испуњавање препорука да би људи осјетили побољшања у свакодневном животу - рекао је Црнадак.

Одбор Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу данас је домаћин састанка Парламентарног форума за европске интеграције БиХ чији су учесници представници Дирекције за европске интеграције БиХ, чланови одбора, односно комисија за европске интеграције Народне скупштине, Парламентарне скупштине БиХ, Представничког и Дома народа Парламента ФБиХ, Скупштине Брчко дистрикта и представници кантоналних скупштина.

Састанак се одржава у малој сали Народне скупштине, а по његовом завршетку биће објављена заједничка изјава предсједника парламентарних одбора, односно комисија за европске интеграције.