latinica  ћирилица
22/02/2021 |  12:53 | Аутор: СРНА

Жунић: Бонска овлаштења - давно превазиђена ствар

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је Срни да су бонска овлаштења, која мисли да примијени високи представник за БиХ Валентин Инцко, давно превазиђена ствар која је ван било каквих демократских процеса и скоро мимо Дејтонског споразума, а посебно мимо овлаштења које он има.
Игор Жунић (Фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Игор Жунић (Фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

- Када Инцко говори о забрани негирања геноцида, он прије свега жели да упореди Холокауст и злочине који су се десили у Сребреници, а пресуђени су по политичким судовима и само једној страни - рекао је Жунић реагујући на најновије Инцкове пријетње употребе бонских овлаштења.

Он је поручио да високи представник, прије доношење било какве одлуке, треба да прочита Универзалну декларацију о људским правима, на којој почива цијели савремени свијет, а посебно њене чланове 19 и 30 који одређују да се никоме нема право наметати мишљење.

- То је и Инцку јасно. Народна скупштина Републике Српске има право да доноси одлуке онако како хоће, демократски, већином гласова и она је народ Републике Српске. Народна скупштина ће донијети одлуке онако како народ Српске жели, јер посланици јесу народ Српске - нагласио је Жунић.

Према његовим ријечима, Инцко вјероватно пред крај мандата жели да остане забиљежен као неко ко је учинио нешто, а потезима које жели да направи, осим што крши Устав БиХ, крши и Универзалну декларацију о људским правима.

- Ако буде ишао чак и мимо чланова Савјета за имплементацију мира /ПИК/, изазваће у наредном периоду политичке и све друге проблеме у БиХ - рекао је Жунић.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко запријетио је, гостујући на сарајевској "Фејс" телевизији, да ће наметнути закон о забрани негирања геноцида у БиХ, уколико тај закон не буде усвојен у парламенту БиХ до 11. јула.