latinica  ћирилица
22/02/2021 |  10:48 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Наметање закона и бонска овлашћења - неприхватљиво у Српској

Бонска овлашћења, на која се позива високи представник у БиХ Валентин Инцко су незаконита и немају никаквог основа у међународном праву, нити било ко у Републици Српској има намјеру да их поштује, поручио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић (Фото: АТВ) -
Радован Ковачевић (Фото: АТВ)

Коментаришући Инцкову пријетњу да ће наметнути закон о забрани негирања геноцида у БиХ, уколико тај закон не буде усвојен у парламенту БиХ до годишњице злочина у Сребреници, 11. јула, Ковачевић је рекао да је Инцкова намјера да намеће било какав закон - неприхватљива.

- Високи представник нема овлашћења да предлаже, нити да намеће било какве законе. То је јасан и недвосмислен став политичких представника из Републике Српске. Тако нешто нико у Републици Српској неће поштовати - рекао је Ковачевић за "Новости".

Он је појаснио да је функција високог представника у БиХ јасно дефинисана Анексом 10 Дејтонског мировног споразума и односи се на спровођење цивилног аспекта мировног споразума, те међусобне сарадње између Српске и Федерације БиХ.

Инцко је недавно изјавио да у ладици има спреман нацрт закона, те да ће га сигурно послати у парламент.

- Имају последњу шансу да то прихвате. Ако закон не усвоје, реаговаћу - рекао је Инцко гостујући на сарајевској телевизији "Фејс".