latinica  ћирилица
22/02/2021 |  10:17 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Уз помоћ Владе Српске ријешен знатан дио тржишних вишкова

Захваљујући мјерама Владе Републике Српске ријешен је знатан дио тржишних вишкова у пољопривреди, што је омогућило пољопривредним произвођачима наставак производње, наводи се у информацији Одјељења града Бијељина за пољопривреду коју ће разматрати одборници Скупштине града.
Бијељина: Градска управа - Фото: РТРС
Бијељина: Градска управаФото: РТРС

Са циљем одрживог развоја пољопривредног и прехрамбеног сектора на подручју Бијељине, ово одјељење предлаже израду и доношење стратешког документа "Програма развоја пољопривреде и села за период 2021-2023. година", чиме би први пут била дефинисана буџетска издвајања за пољопривреду у износу од минимално шест одсто буџета на годишњем нивоу, односно 3.091.663 КМ за ову годину.

План је да овај програм буде усвојен од Скупштине града Бијељина до краја марта.

Овим програмом биће дефинисане све мјере за развој пољопривреде и села у трогодишњем периоду и обезбиједиће се сигурност пољопривредним произвођачима да планирају своју производњу у том периоду на основу сигурне подршке из градског аграрног буџета.

Биће дефинисане мјере подршке малим некомерцијалним пољопривредним газдинствима, који не користе подстицајна средства Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, како би у наредном трогодишњем периоду повећали властиту производњу и постала комерцијална пољопривредна газдинства, те могла да користе подстицаје Министарства.

Програмом ће бити дефинисане нове мјере подршке у оквиру три стратешка сектора /сточарство, повртарство и воћарство/ који су дефинисани Стратегијом локалног развоја града Бијељина 2014-2023. године/ревидирана за период 2019-2023/.

Када се сагледа цјелокупно стање у области аграра досадашња ситуација била изузетно тешка за пољопривредне произвођаче, прије свега због пандемије вируса корона, што је довело до смањења потрошње пољопривредно-прехрамбених производа у многим секторима, поготово у сектору угоститељства и туристичком сектору.

Градска управа је путем Одјељења за пољопривреду и Аграрног фонда спровела одређене мјере које су помогле овом сектору да се успоставити нови производни циклус, како би се обезбиједиле довољне количине хране за потребе становништва у наредном периоду.

Скупштина града Бијељина подржава активности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Владе Републике Српске на иницијативи заштите домаће пољопривредне производње која је упућена Савјету министара.

Почетак сједнице Скупштине Града Бијељина планиран је за 3. март.