latinica  ћирилица
22/02/2021 |  08:51 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Џакула: Законом предвиђено увођење акциза на луксузну робу

Директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула изјавио је да је УИО завршила нови Закон о акцизама којим се, по узору на један број земаља, предвиђа увођење акциза на неке врсте луксузне робе, али да тај закон још није угледао свјетлост дана, што, како тврди, није кривица УИО.

Говорећи о покушајима увођења акциза и прелевмана на јунеће и свињско месо, Џакула је рекао да је БиХ много прије требало да штити домаћу производњу, те да сматра да је сада већ касно с обзиром на све потписане међународне уговоре.

Он сматра да је одлука БиХ о усклађивању акциза на дуван и дуванске прерађевине са онима у ЕУ била преурањена.

- Свако повећање цијена дувана и дуванских прерађевина које није у складу са стандардом становништва проузрокује посљедицу да се отвара тржиште и црно тржиште расте - рекао је Џакула за Независна новине.

Кад је ријеч о приходима у прошлој години, Џакула је навео да су приходи од индиректних пореза знатно мање пали него у земљама у окружењу и земљама ЕУ.

- Пад прихода индиректних пореза био је 9,48 одсто у односу на годину прије, а нето прихода 9,76 у односу на 2019. То су подаци који дају вјеру да је привреда БиХ успјела да остане на ногама и да лагано крене ка опоравку. Да је тако свједочи и чињеница да смо имали пад увоза у 2020. у односу на 2019. годину од 14,59 одсто, а пад извоза 8,97 одсто - рекао је Џакула.

То, према његовим ријечима, значи да се извозни дио привреде БиХ знатно прилагодио пословању у условима короне.

- Увоз у јануару у односу на прошлу годину је мањи, а интересантно је да је у јануару ове године извоз за 1,28 одсто већи него у јануару 2020. године - навео је Џакула.