latinica  ћирилица
21/02/2021 |  19:24 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Вулин: Нико нема права да српску патњу назива пропагандом

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин сматра да свако има право на став о занатском квалитету филма "Дара из Јасеновца", али не и да о патњама поклане јасеновачке дјеце говори као о пропаганди и ратном хушкању.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- /Предсједник Србије Александар/ Вучић је имао храбрости да заложи свој ауторитет како би, први пут, филм о усташким злочинима у Јасеновцу био снимљен и Срби су му за то захвални - рекао је Вулин, који је и предсједник Покрета социјалиста.

Вулин је рекао да Вучићу, са друге стране, "усташе и њихови следбеници" ту храброст неће опростити, објављено је на сајту Покрета.

Он је истакао да је, када чита шта појединци на "Твитеру" пишу о "Дари из Јасеновца", још сигурнији да није случајно што је филм о српским патњама снимљен са деценијама кашњења.

Филм "Дара из Јасеновца" режисера Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, ексклузивно је премијерно приказан синоћ на Радио телевизији Србије и Радио-телевизији Републике Српске /РТРС/.

Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм "Дара из Јасеновца" први је играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Међу главним глумцима у овом остварењу су Ања Илић и Златан Видовић, који глуме родитеље мале Даре, коју игра Биљана Чекић.

Још неколико глумаца из Републике Српске глуми у овом филму - Жељко Еркић, Слободан Перишић, Горан Јокић, Драгослав Медојевић, Сандра Љубојевић и Николина Фригановић.

Први дио филма сниман је на локацији села Колут, у близини Сомбора, гдје је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други дио на локалитетима Беле Цркве.

Сценограф је Горан Јоксимовић.