latinica  ћирилица
21/02/2021 |  18:51 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Премијера "Даре из Јасеновца" изазвала снажне емоције (ВИДЕО)

Премијера филма "Дара из Јасеновца" на РТРС-у изазвала је снажне емоције свих који су га погледали и дала нови задатак, снимити филмове о свим стратиштима Срба.
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија) -
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија)

Небрушени глумачки дијамант, овим ријечима је редитељ филма Предраг Гага Антонијевић, описао тринаестогодишњу Биљану Чекић која је између 1500 дјеце изабрана за главну улогу у филму „Дара из Јасеновца". Након што је погледала премијеру филма на РТРС-у, Биљана каже - није очекивала да ће бити толико тежак и емотиван.

- Први пут ми је да видим филм, нисам присуствовала на снимању свих сцена. Нисам очекивала да ће филм бити толико тежак за гледањем на мене је оставио доста емотиван утисак. Неколико пута сам заплакала. А најтежа сцена ми је била на крају филма када дајем свог брата Диани Будисављевић, када га одводе - каже Биљана Чекић, главна улога у филму "Дара из Јасеновца".

Филм је на грађане широм Српске оставио дубоко потресан утисак.

У филму "Дара из Јасеновца" нема измишљених мјеста, догађаја и актера. Све што је приказано документовано је кроз судске процесе, свједочанства и историјске записе. Редитељ Предраг Антонијевић каже да је ово највећи професионални и животни изазов за његу и цијелу филмску екипу, јер су били свјесни одговорности и очекивања од првог филма о Јасеновцу, снимљеног након 76 година.

- Јасеновац као такав и овај филм је само подсјетник у којој мјери морамо да чувамо наше јединство оним основним питањима, у кући нашој размјерица увијек има, политичких неслагања али морамо као држава и народ да кажемо ово је наш заједнички мјеритељ, црвена линија и испод ове линије не смије нико да иде - наглашава Предраг Антонијевић, редитељ филма "Дара из Јасеновца".

Филм "Дара из Јасеновца" остаће упамћен и преносиће се на будуће генерације, што и јесте био циљ, изјавио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је и сам одрастао на причама преживјелих из Јасеновца.

- Укупно 500.000 убијених Срба не може да стане у један филм, али патња једног народа се види. Даће један печат и на прави начин осликати страдање српског народа. То је једино мјесто на свијету гдје је постојао дјечији логор. Она сцена када бацају гас да потрују дјецу, није ми дуго времена дала да заспим - нагласио је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Антонијевић истиче да је вријеме да буду отворене и теме о страдању српског народа у посљедњем рату. Почетком љета почеће снимање серије о страдању Срба у "Олуји", која је, каже, наставак егзодуса Срба од Јасеноца до данас. На малим екранима серија би требало да буде приказана крајем године.

- Снимамо наставак о "Олуји". Дара и Будо се срећу у Олуји 90- тих година, јер хоћемо да комплетирамо тај егзодус из Хрватске и та прича мора бити испричана јер је ријеч о врло планском дјеловању неких снага у Хрватској и њима је пошло за руком у овом трену, али историја се пише ,историја не престаје. Видјећемо шта ће бити ...јер говор у Филму оргинални говор Макс Лубурића гдје јасно каже да га интересује гдје ће Хрватска бити 2000. године - додао је Антонијевић.

Додик поручује да треба наставити снимати филмове о страдању српског народа кроз историју, и да ће то бити програм Владе Српске.


- Желимо филм о страдању Срба о Дракулићу, јер је тамо 2.600 убијених без метка. Комунистички режим је скривао истину, јер на том малом споменику пише да су жртве фашизма, без имена и презимена и народу који припада. Потом Гаравице код Бихаћа, гдје је убијено 12.000 Срба, па Брод на Дрини, за два дана је убијено 6.000 Срба, а онда и Пребиловце, херцеговачко село које је нестало у јамама - додао је Додик.

Додик је захвалио свима који су учествовали на пројекту "Дара из Јасеновца", Републици Српској, Србији, режисеру, глумцима, а поготово дјеци из поткозарских села, која су дала печат филму.