latinica  ћирилица
21/02/2021 |  16:49 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

У Сребреници до 16.00 часова гласало 38,9 одсто бирача

На данашњим, поновним изборима у општини Сребреница до 16.00 часова гласало 3.897 бирача или 38,96 одсто уписаних на бирачки списак, изјавила је Срни предсједник Општинске изборне комисије Љиљана Стевановић.
Сребреница - избори - Фото: СРНА
Сребреница - избориФото: СРНА

То је за око 17 одсто мање него у истом периоду на поништеним изборима одржаним 15. новембра прошле године.

Она је рекла да изборни процес протиче без проблема и да до сада није упућена ниједна примједба на ток гласања иако су супервизори Централне изборне комисије и страначки посматрачи на свих 26 бирачких мјеста.

Упркос позиву на бојкот избора, који је упутила бошњачка Иницијатива "Моја адреса Сребреница" значајан број Бошњака је данас изашао на гласање.

Десетине Бошњака гласале су на неким биралиштима, гдје су на бирачким списковима само бирачи те националности јер је таква структура становништва, као што је бирачко мјесто у Сућесци и још нека.

Не желећи да им се објављују имена у медијима неки Бошњаци кажу да нису изашли на изборе да не би били осуђивани од сународника и доживљавали увреде и уцјене иако бојкот сматрају бесмисленим.

Избори се понављају и на два бирачка мјеста за гласање у одсуству за Сребреницу, и то у Живиницама, гдје је пријављено 330, те у Градачцу 105 бирача.

Према незваничним подацима, на тим мјестима бирачи се придржавају позива Иницијативе "Моја адреса: Сребреница" и не излазе на биралишта.

На гласачком листићу за избор начелника општине Сребреница налазе се четири кандидата у име четири овјерена политичка субјекта иако су два кандидата раније одустала, док се на гласачком листићу за Скупштину општине Сребреница налазе кандидати 27 политичких субјеката.

Бирачка мјеста у Сребреници биће отворена 19.00 часова до када траје и предизборна тишина.

ЦИК БиХ поништио је резултате новембарских избора на 26 од 29 бирачких мјеста у Сребреници, те на биралиштима за гласање у одсуству за Сребреницу у Живиницама и Градачцу у ФБиХ.