latinica  ћирилица
21/02/2021 |  16:18 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Додик: Снимаћемо филмове о Дракулићу, Гаравицама, Броду на Дрини и Пребиловцима (ВИДЕО)

Треба наставити правити филмове у којима ће се приказати страдање српског народа кроз историју. Мислим да ћемо то усвојити, не само као програмски акт, већ и програм Владе Републике Српске, да се на прави начин односи према српским жртвама у НДХ, истакао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, послије премијере филма "Дара из Јасеновца" на Јавном сервису.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Желимо филм о страдању Срба о Дракулићу, јер је тамо 2.600 убијених без метка. Комунистички режим је скривао истину, јер на том малом споменику пише да су жртве фашизма, без имена и презимена и народу који припада. Потом Гаравице код Бихаћа, гдје је убијено 12.000 Срба, па Брод на Дрини, за два дана је убијено 6.000 Срба, а онда и Пребиловце, херцеговачко село које је нестало у јамама - наглашава Додик за РТРС.

Он се потом окренуо филму "Дара из Јасеновца" и емоцијама које је он изазвао.

- Снажне емоције и сузе, и сви моји који су гледали тако су реаговали. Требало је сат времена да се дође до даха и разумијевања. Јасеновац је као тема први пут обрађен на овај начин. То је нешто што покушавам посљедњих 15 година да покренем. Морам да се захвалим свима који су учествовали у овом пројекту, Републици Српској, Србији, режисеру, глумцима, поготово нашој дјеци из поткозарских села која су маестрално одиграли своју улогу, која је дала печат читавом филму, а међу њима и глумица која је глумила Дару - наставио је Додик.

"Дара из Јасеновца" остаће упамћен, и преносиће се с генерација на генерацију, тврди Додик. 

- То и јесте био циљ. Даће један печат и на прави начин осликати страдање српског народа. То је једино мјесто на свијету гдје је постојао дјечији логор. Она сцена када бацају гас да потрују дјецу, није ми дуго времена дала да заспим. Укупно 500.000 убијених Срба не може да стане у један филм, али патња једног народа се види - рекао је Додик.

Додик каже да је и сам одрастао на причама преживјелих из Јасеновца.

- Сав мој крај страдао је у Јасеновцу. Највећа личност мог дјетињства је био човјек који се успио спасити, звао се Мирко Воруна. Маљем су га тукли у главу, али имао је среће да није било смртоносно, и бацили су га у Саву, успио преживјети, допливати на другу страну. Ја сам одрастао на његовим причама - истакао је Додик.

Зашто је Јасеновац био скривен од свјетске јавности, Додик криви и прошли режим, који је владао Југославијом послије Другог свјетског рата.

- Прича о Јасеновцу је скривана од стране Титовог режима и они су већи злочинци и сучесници о злочину него што се могло претпоставити. Позната је прича о Диани Будисављевић, која је спасила 10.000 дјеце са Козаре, а онда су комунисти одузели ту документацију, јер им није одговорала истина о Јасеновцу. Пола милиона убијених Срба није било довољно да с пијететом се односи према жртвама, чак ни комеморације у самом Јасеновцу није било првих 25 година послије рата - закључио је Додик за РТРС.