latinica  ћирилица
21/02/2021 |  16:02 | Аутор: СРНА

Производња вакцине би осигурала континуитет имунизације

Директор Института "Торлак" Вера Стоиљковић изјавила је да би производња вакцине у овој установи значила да је она грађанима у сваком тренутку на располагању, континуитет имунизације никада не би био доведен у питање.

Она је за РТС истакла да би то значило да би грађани били превентивно заштићени од вируса корона.

Стоиљковићева је потврдила да је делегација руских стручњака одобрила да на Институту "Торлак" почне прва фаза производње руске вакцине против коронавируса "Спутњик", која се односи на пуњење и паковање вакцине.

Она истиче да ће то значити да ће се и производња одигравати на Институту "Торлак", а којом брзином ће то ићи, зависи од времена које је потребно да се производни погони ускладе са производњом нове вакцине.

- За другу фазу потребно је да, прије свега, започнемо разговоре. Ми о томе још нисмо причали. То је практично почетак производње ове вакцине. Да би до тога дошло морамо да преузмемо технологију, морамо да направимо нове погоне, да их обезбиједимо са опремом и системима и одговарајуће обученим кадром - објашњава директорка Института "Торлак".

Она истиче да би производња ове вакцине у Србији на Институту "Торлак" значило да је овај препарат увијек на располагању грађанима и омогућило би да популација буде здравија.