latinica  ћирилица
21/02/2021 |  13:59 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Приједорчани поносни на 7. одред Специјалне бригаде полиције

Парастосом погинулим припадницима Седмог одреда Специјалне бригаде полиције, који је служен у Цркви Свете Тројице у Приједору, и полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За Крст часни", обиљежено је 27 година од оснивања тог одреда.
Приједор - парастос - Фото: СРНА
Приједор - парастосФото: СРНА

У просторијама Полицијске управе Приједор су тим поводом на спомен-обиљежје за седам припадника јединице вијенце положиле делегације Седмог одреда Специјалне бригаде полиције, Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске /САЈ/, Полицијске управе Приједор, Трећег пјешадијског Република Српска пука, града Приједора, градске Борачке организације и породице погинулих припадника Седмог одреда.

Ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Златко Брдар рекао је да је обиљежавање 27 година протекло уз пуно поштовања, уважавања и сјећања на погинуле припаднике јединице, а као и све погинуле у минулом отаџбинском рату.

- Сјећање на наше погинуле саборце не умире и данас се са посебним пијететом присјећамо њихове жртве коју су дали у рату. Красио их је патриотизам, родољубље јер је пред њима био јасан циљ да бране нашу вјеру и своја огњишта - рекао је Брдар.

Брдар је навео да је у Одреду било око 65 лакше и теже рањених припадника, а јединица је ратовала у зони одговорности свих шест корпуса Војске Републике Српске и имала је више од 450 бораца.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је новинарима да је ово дан сјећања на све оне који су учествовали у том одреду и бранили Републику Српску, а посебно људи који су дали своје животе или дијелове тијела за њену одбрану.

- Колико је значај овог одреда говоре највиша одликовања Републике Српске којима су одликовани, а град Приједор је поносан што има такав одред који га је и бранио. Зато сјећање на те људе не треба никад да престане - поручио је Павловић.

За допринос у минулом рату припадници Седмог одреда одликовани су Орденом Немањића, Орденом Његоша првог реда и Медаљом Петра Мркоњића, а у команди бригаде су појединачно уручена два ордена Немањића и више од 25 ордена Карађорђеве звијезде.