latinica  ћирилица
21/02/2021 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

"Српска да настави са финасирањем филмова о геноциду над Србима"

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позива институције Републике Српске да наставе са финансирањем снимања нових филмова о геноциду и злочинима над Србима, те поручује да за такве подухвате не смију постојати препреке.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Фото: СРНА
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХФото: СРНА

- Потребно је снимати филмове о страдању у Другом свјетском рату, али и о страдању Срба у грађанским ратовима 1991-1995. Нарочито је потребно презентовати злочине над Србима на подручју Сарајева, и у Другом свјетском рату, али и оном из деветесетих година прошлог вијека - саопштено је из Одбора.

У саопштењу је наведено да филм "Дара из Јасеновца" вјерно приказује оно што се дешавало Србима у том усташком концентрационом логору, те додаје да је већина Срба преплакала синоћње приказивање овог остварења на РТРС-у.

Из Одбора наводе да им се чини да већина Срба није ни знала да су се такве ствари дешавале, те додају да то говори да већина Срба нема свијест о размјерама геноцида који је почињен над Србима од 1941-1945.

- Колико као нација мало знамо о Јасеновцу?! А, срам је и помислити колико као нација мало знамо о Гаравицама, Шушњару, ливањским и херцеговачким јамама, страдању сарајевских Срба, усташком терору у Подрињу - оцијенили су из Одбора.

У Одбору истичу да је српска нација у 20. вијеку преполовљена, а да су данашњи Срби само потомци случајно преживјелих Срба.