latinica  ћирилица
21/02/2021 |  08:47 ⇒ 22/02/2021 | 08:15 | Аутор: СРНА

Од сутра филмотека посвећена чувеним остварењима Емира Кустурице

Фебруарска филмотека коју организује Кинотека Републике Српске сутра и у уторак, 23. фебруара, биће посвећена најпознатијем савременом српском режисеру Емиру Кустурици.
Емир Кустурица (Фото: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA) -
Емир Кустурица (Фото: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA)

Кустурица је добитник двије "Златне палме" у Кану, режисер, сценариста, глумац, продуцент, музичар, писац, носилац Ордена витеза умјетности и књижевности у Француској, амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији, те оснивач Међународног филмског фестивала "Кустендорф" на Мокрој гори.

Филмску режију завршио је на чувеној филмској академији у Прагу и већ са својим првим дугометражним играним филмом стекао је међународну пажњу.

Први његов филм "Сјећаш ли се Доли Бел?" /1981/ остварио је огроман успјех тиме што је изабран у званичну конкуренцију Венецијанског фестивала 1981. године, гдје је и награђен "Златним лавом" за најбољи дебитантски филм.

Сљедећи његов филм "Отац на службеном путу" /1985/ осваја главну награду у Кану, а Кустурица у раној фази своје каријере постаје један од водећих европских режисера.

Из Кинотеке наводе да ће прве вечери Филмотеке на програму бити "Отац на службеном путу", а главне улоге тумаче Морено де Бартоли, Предраг Мики Манојловић, Мирјана Карановић, Мустафа Надаревић, Павле Вуисић и недавно преминула дива југословенског филма Мира Фурлан.

Сценарио је, као и за Кустуричин први филм, написао Абдулах Сидран. Филм на суптилан начин критикује политичке турбуленције послијератне Југославије и стварање злогласних радних логора у то вријеме.

Апсолутни је побједник Пулског филмског фестивала – "Златне арене" за филм, режију и сценарио. Међутим, највеће признање, не само за Кустурицу већ за југословенски филм уопште дошло је из Кана гдје је награђен "Златном палмом" за најбољи филм.

У уторак 23. фебруара на програму је "Живот је чудо". Главне улоге су повјерене Славку Штимцу, Наташи Шолак, Весни Тривалић, Вуку Костићу и Александру Берчеку.

- Филм за тему има стари мотив о забрањеној љубави. Овај пут посматран кроз призму двоје љубавника на супротним странама у рату у БиХ. Кроз овај филм публика се први пут упознала са Дрвенградом, данас култним мјестом на Мокрој Гори гдје се одржава филмски и музички фестивал `Кустендорф` - наводе из Кинотеке.

У саопштењу пише да је филм "Живот је чудо" приказан на званичној конкуренцији Канског фестивала, а добио је и престижну француску награду "Цезар" за најбољи филм Европске уније /рађен у копродукцији Србије и Француске/.

Филмотека ће бити одржана у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 18.00 часова.