latinica  ћирилица
13/02/2021 |  19:35 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

У 2020. години смањен увоз пољопривредних производа, а повећан извоз (ВИДЕО)

Према подацима Привредне коморе Републике Српске у претходној години дошло је до смањења увоза пољопривредних производа, а повећања извоза.
Поврће - Фото: РТРС
ПоврћеФото: РТРС

Иако овај показатељ радује све произвођаче, пољопривредници још нису задовољни, јер се и даље доста увози.

Они уједно апелују да се заштити домаћа производња, али и наглашавају да су мјере ресорног Министарства и Владе Српске дале резултате у години иза нас.

У 2020. години забиљежен је раст извоза, а смањење увоза пољопривредних производа.

То се највише односи на све врсте поврћа. Извоз је већи за скоро 10 одсто, а увоз мањи око осам одсто у односу на 2019. годину.

Најбоље је радити уговорену производњу, што потврђују они који већ годинама робу предају великим трговачким ланцима или извозно оријентисаним прерађивачима.

Предузеће "Спектар дринк" из Бијељине постало је познато по киселом купусу који пласирају како на домаће, тако и на инострано тржиште.

Ово предузеће током године откупи и преради од 550 до 600 тона купуса.

- Ту смо изградили неке односе и могу да кажем да се код нас у дан зна када ко довози, ту смо, наравно, толерантни, не условљавамо. Али имамо организовану производњу, и то је првенствено Семберија за купус, а воће узимамо широм Републике Српске и БиХ, првенствено са ових простора, ништа нисмо увозили - изјавио је директор предузећа "Спектар дринк" Бијељина Ђорђе Славињак.

Прекомјерни увоз и даље штети домаћој производњи, кажу у Удружењу повртара Републике Српске.

Напомињу да је приликом интервентног откупа направљена грешка да су произвођачи добили мање од прерађивача.

- Људи који су извозили моју цвеклу на примјер, имали су 10 пфенинга за извоз и 10 за интервентни откуп, а ја имам укупну цијену 20 пфенинга. Замислите како је то регулисано, у добрим намјерама направљена грешка - рекао је потпредсједник Удружења повртара Републике Српске Раде Јовичевић.

Ресорни министар Борис Пашалић каже да је претходна година била изузетно тешка за пољопривреду, али и да је била изузетно родна.

Интервенцијом Владе успјешно је откупљено око 17.000 тона поврћа које је било вишак на тржишту.

- Тренутно не можемо рећи да имамо вишкове ни када је у питању месо, ни поврћа, али имамо нешто ниже цијене које у наредном периоду очекујемо да ће се вратити у неки просјек - изјавио је Пашалић.

У Привредној комори кажу да су потрошачи препознали квалитет домаћих пољопривредних производа, чему је, како наводе, допринијела и кампања "Наше је боље", која се проводи већ 11 година.

- Имали смо заиста и одличне реакције када су у питању медији и када су у питању институције, на крају и потрошачи, јер и према информацијама које смо добијали из тржних центара дошло је до повећања домаћих производа од стране потрошача - рекао је портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Недавно је на састанку представника произвођача са министром Пашалићем усаглашен и нови правилник о подстицајима, а ове године ће пољопривредницима на располагању бити 75 милиона марака.