latinica  ћирилица
03/02/2021 |  17:41 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Нови ултиматум Инцка званичницима Српске (ВИДЕО)

Високи представник Валентин Инцко, пред званичнике Републике Српске поново ставља ултиматум.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba)

Од предсједника Народне скупштине, Недељка Чубриловића, тражи да у року од три мјесеца поништи све повеље, које је парламент Српске додијелио Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и Биљани Плавшић, односно свима који су осуђени за ратни злочин. На писмо Инцка, саопштењем за јавност огласио се предсједник Народне скупштине.

Ултиматум за ултиматумом - тако високи представник у БиХ Валентин Инцко комуницира са руководством Републике Српске. Након захтјева за уклањање плоче са именом првог предсједника Српске са Студентског дома на Палама, Инцко од предсједника Народне скупштине траже да поништи све повеље које је парламент додијелио бившим предсједницима Народне скупштине, члановима првог Предсједништва Српске, односно свима који су пред судом у Хагу осуђени за ратни злочин.

- Тиме се ствара изванредна прилика да Народна скупштина Републике Српске са Вама на челу настави тим путем како би показала политичку зрелост, моралну одговорност и умјереност према будућности, тиме што ћете одузети повеље с одликовањима додијељење осуђеним ратним злочинцима Караџићу, Крајишнику и Плавшић, чиме бисте се Ви лично и институција која се налази под Вашим водством ставили на праву страну историје. Вама и Народној скупштини Републике Српске дајем рок од три мјесеца, до краја априла 2021. године - навео је Инцко.

На Инцково писмо, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић одговорио је саопштењем. Руководство и шефови клубова каже, изјасниће се о његовом захтјеву. Инцку су спорне повеље које је заслужнима за стварање Српске, парламент додијелио 24. октобра 2016. године, поводом 25 година рада највише законодавне институције.

- Наведене повеље додијелио је Организациони одбор за обиљежавање 25. годишњице постојања и рада Народне скупштине, као ад хок тијело, које су чинили сви досадашњи предсједници Скупштине, руководство њеног деветог сазива и шефови клубова посланика тог сазива - истакао је Чубриловић.

 Очекивано, Инцково писмо изазвало је бројне реакције. Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже – ријеч је о до сада незабиљеженој пракси и једној од најтежих квалификација послије рата. Њен страначки колега и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић Инцку поручује да нема право да цијелом српском народу и републичким институцијама намеће колективну одговорност за дешавања током протеклог рата.

- Ми послије квалификација да смо лош народ, да нам је човјек који је освоји највише гласова упоређен с Хитлером, добијамо као трећу ствар експлицитну квалификацију да смо као народ колективно одговорни за нека дешавања из протеклог рата - рекла је Новаковић Бурсаћ.

- Господин Инцко је човјек који је овдје дошао да проводи мир, а интензивно и сваким даном уноси немир међу грађане БиХ. Ја не знам да ли је то његов задатак, али је јасно и с овим чином је то доказао - додао је Жунић.

Због чега је Инцко баш сада делегирао на дневни ред питање повеља које су додијељене прије готово пет година, питају се и лидери опозиције у Републици Српској.

- Инцко је до сада спавао и сада се пробудио. Ово је све сувишно, Народна скупштина наравно то неће прихватити што он тражи. Неко ће томе аплаудирати, неко неће - изјавио је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Реговао је и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

- Високи представник се сјетио да нешто уради након четири године. То је покушај оправдања његова боравка у овој земљи - каже Бореновић.

Осим политичких представника, Инцков ултиматум коментарисао је и предсједник Борачке организације Републике Српске. Савчић за Радио Републике Српске каже – ово није први пут да Инцко настоји да представи Србе као одговорне за све лоше из претходног рата.

- Нечувено, увредљиво и неопростиво. То је заслужило не само осуду, него апсолутни и за вијек вијекова прекид било каквог односа, забрану да крочи на тло Републике Српске - поручио је Савчић.

Инцков захтјев коментарисао је и потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић. За њега, ријеч је о реакцији из страха, због позива Инцку да наредне седмице дође у парламент Српске и положи рачуне. Истиче да најновији ултиматум само потврђује да је БиХ протекторат, а високог представника позива да писмо повуче и оде у миру.