latinica  ћирилица
31/01/2021 |  09:59 ⇒ 17:21 | Аутор: srpskainfo.com

Хрватска полиција спријечила званичнике ЕУ да провјере третман миграната на граници са БиХ (ВИДЕО)

Европарламентарце који су јуче дошли у Хрватску како би испитали стање на граници између БиХ и Хрватске, након бројних упозорења организација цивилног друштва и институција на насиље и кршења људских права, дочекала је полицијска блокада.
Хрватска полиција и званичници ЕУ на граници с БиХ (Фото: AVVENIRENEI) - Фото: Screenshot/YouTube
Хрватска полиција и званичници ЕУ на граници с БиХ (Фото: AVVENIRENEI)Фото: Screenshot/YouTube

Четири европарламентарца Пиетро Бартоло, Алесандо Морети, Пјер Франческо Мајорино и Брандо Бенефеи стигли су на границу између БиХ и Хрватске да би се увјерили како Хрватска поступа према мигрантима, али хрватска полиција је то спријечила без аргумената, преноси Кликс.

Италијански Авенире наводи да је ситуација у шуми Бојна на хрватској територији била прилично напета, те да је полиција јурила потпредсједника Комисије ЕУ за грађанска права Пиетра Бартола и његове колеге у намјери да их спријечи да дођу на мјесто контроле гдје мигранти углавном бивају спријечни да уђу у Хрватску.

Пут је, према наводима овог медија, блокирало неколико полицијских комбија и двадесетак граничних полицајаца.

– Након дугих и бескорисних преговора, делегација и три новинара су прошли полицијску траку у намјери да дођу до границе БиХ и Хрватске која је у том тренутку била удаљена мање од 300 метара. Полиција је тада добила наређење да стигне групу и спријечи је да дође до контролног пункта у шуми. Полицајци су након јурњаве преко поља стигли групу, неколико њих је зграбило новинаре, док је десетак других блокирало пролаз парламентарцима – описује Авенире шта се десило.

– Шта се ту има сакрити? Ако Хрватска поштује међународне стандардне, као што тврди, зашто нам не дозвољавате да прођемо? – питали су представници Брисела.

Хрватски дипломатски извори покушали су поступке полиције оправдати наводећи да је присуство парламентараца могло подстаћи илегалне акције миграната с бх. стране.

– Ако смо планирали починити неки злочин, онда требате написати службену жалбу и објаснити нам шта смо конкретно урадили – казао је Бенефеи у жучном телефонском разговору са хрватским абасадором у Италији.

У овом тренутку није искључено да Европска унија и Италија затраже објашњење од Загреба за овакве поступке полиције.