latinica  ћирилица
28/01/2021 |  21:36 ⇒ 29/01/2021 | 07:53 | Аутор: novosti.rs

Хрватска упутила протестну ноту Србији

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је вечерас протестну ноту амбасади Србије у Загребу, објавиле су Вечерње новости.

- Министарство спољних и европских послова најоштрије осуђује скандалозан чин члана делегације предвођеног државним секретаром у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије током посјета Републици Хрватској те слање порука којима се на најгрубљи начин вријеђа Република Хрватска, те пропагирају поражене великосрпске идеје - саопштило је хрватско Министарство спољних и европских послова, након посјете Милоша Стојковића, повјереника православног манастира Хиландар за хуманитарни рад.

Протестна нота услиједила је након објављивања видео снимка са книнске тврђаве на којој је Стојковић рекао "сада смо у нашој Крајини, живјела Србија, живјела Крајина, живјела Српска Крајина".

На снимку се види како Стојаковић говори "они овдје славе такозвану Олују, славе прогон српског народа. А ми смо ту да им покажемо колико можемо да је ово ипак Српска Крајина. Овде је на врху њихова застава, а даће Бог да једног дана вратимо нашу".

У саопштењу хрватског Министарства још се констатује "жаљење што те неприхватљиве изјаве долазе од особе која је била дио званичне делегације из Републике Србије", за шта очекују званично извињење и недвосмислено ограђивање. Најављено је и да ће полицијска управа шибенско-книнска провести истрагу како би се утврдиле чињенице и околности за даље предузимање мјера из надлежности полиције, а протестна нота биће уручена и Амбасади Србије у Загребу.