latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:35 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

СНСД тврди да је одлука о понављању избора политичка, опозиција очекује бољи резултат (ВИДЕО)

Не престају реаговања на одлуку о понављању локалних избора у Добоју и Сребреници.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

СНСД тврди да је одлука донесена под политичким притиском СДС-а и ПДП-а и поручује да ће их поново увјерљиво поразити у Добоју. Те партије СНСД оптужује да су подлегле притиску Странке демократске акције и изневјериле чак и свог кандидата у Сребреници. Из СДС-а и ПДП-а одговарају да је ЦИК донио тешку, али закониту одлуку.

Политичка одлука Суда и ЦИК-а да пониште изборе у Сребреници и Добоју је оптерећена низом апсурда и представља показну вјежбу за наредне опште изборе, каже српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Парадоксалним назива образложење да гласачи нису имали исте потписе на личним документима и бирачким списковима јер, истиче, није речено да ти потписи морају бити графолошки подударни.

- Како можете да окривите Градску изборну комисију ако је на 17 гласачких мјеста у Добоју, гдје су Бошњаци већински гласали, све у реду а није у реду тамо гдје су Срби већином гласали - пита Додик.

Додик је увјерен у убједљиву побједу СНСД-а и на поновљеним изборима. Указује на нелогичност да још није познат ни датум одржавања ни које ће листе учествовати, ни какав састав бирачких одбора бити. За цјелокупну конфузију, укључујући и ове непознанице, оптужује чланове ЦИК-а под контролом СДС-а и ПДП-а.

- Просто је невјероватно, апсурд је да имате чињеницу да је заједнички кандидат у Сребреници и СДС-ов и ПДП-ов и СНСД-ов и сад њихови представници гласају против таквих избора - каже Додик.

Да би било правично да трошкове нових избора сносе они који су их, како каже, неоправдано поништили каже начелник општине Сребреница Младен Грујичић. За новонасталу ситуацију кривца види у блоковима који су изгубили изборе у Сребреници и Добоју и потом, како каже, постигли штетан политички договор.

- То је једна политичка одлука, очекивана, али сам се ипак мало надао да ће бити бар неколико процената правде и закона и да ће Апелационо вијеће имати професионалности и самосталности - каже Грујичић.

Да поновљене изборе треба одржати што прије сматра предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија. Ријечи предсједника ЦИК-а Жељка Бакалара да тај датум зависи од брзине којом ће Савјет министара обезбиједити новац, назива Бакаларевим покушајем збуњивања бирача и скидања одговорности са себе.

- За одржавање поновљених избора на појединим бирачким мјестима у Сребреници и Добоју постоји довољно средстава - истиче Тегелтија.

Да је потребна сума за понављање избора већ обезбијеђена у Добоју, саопштено је из Кабинета градоначелника Бориса Јеринића, а управо тај град, предсједник Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић сматра колатералном штетом политичког удара на Сребреницу.

- Вјероватно се тражио најпогоднији град, а сви знамо да је у Добоју дошло до промјена и сад је у току удар на Сребреницу. Суд је то потврдио, а шта друго очекивати од суда којим се, као и ЦИК-ом, управља из истог центра - каже Жунић.

ПДП тврди да је ЦИК политички независан и да је донио тешку, али закониту одлуку. Очекују, кажу, бољи резултат у Добоју, а у Сребреници поновну побједу заједничког кандидата Младена Грујичића.

- Нисам задовољан одлуком о понављању избора у Сребреници, али шта да се ради. Одука је донесена, институције су одлучиле. Политички смо дјелимично задовољни јер се отвара пандорина кутија у Добоју - каже лидер ПДП-а Бранисалв Бореновић.

Миладин Станић, предсједник Клуба посланика СДС-а у НСРС, каже да није сигуран да ли ће опозиција побиједити у Добоју, али ће се, како каже, видјети да ће се резултат разликовати бар 10 или 20 одсто у корист опозиције.

Подсјетимо, након одлуке ЦИК-а, а потом и Суда БиХ поништени су резултате избора на 26 од 28 бирачким мјеста у Сребреници и 89 од 108 у Граду Добоју.