latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:11 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Хрватска не одустаје од изградње одлагалишта на Трговској гори (ВИДЕО)

Упркос бројним аргументима против, али и противљењу грађана с обје стране Уне, Хрватска не одустаје од изградње одлагалишта за нуклеарни отпад у касарни Черкезовац.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко, потписао је уговор за спровођење истражних радова на овој локацији. Реаговања стижу из Хрватске, али и Српске и ФБиХ.

Главни циљ предвиђених истраживања јесте стицање потпуног и прецизног увида у геолошки састав и грађу терена локације предвиђене за изградњу Центра за одлагање нуклеарног отпада, објављено је на страници Фонда.

- Истражни радови који ће се спроводити 19 мјесеци укључују геоистраживања, утврђивање хидролошких и хидрогеолошких карактеристика локације, те спровођење ограничених теренских истраживања у вези са стањем флоре и фауне, шумских екосистема, те кориштењем пољопривредног земљишта у непосредној околини локације - наведено је из Фонда.

Хрватска има обавезу збрињавања половине радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко. У Двору се надају да ће истражни радови показати да не постоје услови за одлагање отпада у Черкезовцу, на самој граници са БиХ и општином Нови Град.

- Надамо се да ће студија утицаја на околину показати све елементе о којима ми говоримо и да ће бити негативна, те да неће доћи до формирања центра за збрињавање радиоактивног отпада на подручју Черкезовца, односно на подручју Трговске горе - рекао је Никола Арбутина, начелник општине Двор.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача упозорава на опасност разорних земљотреса у контексту одлагалишта на локацији Черкезовца.

- Мислим да је то велики ризик, не само за грађане БиХ, него и грађане Хрватске - истиче Дрљача.

Овај потез Хрватске додатно је узнемирио становнике Новог Града, који су у више наврата упозоравали да не желе нуклеарни отпад у својој близини.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац истиче да је ово само потврда да је Хрватска озбиљна у својим намјерама и да неће одустати од одлагања спорног отпада на самој граници са БиХ. Он је позвао Министарство иностраних послова да се укључи у рјешавање овог проблема.

- Министарство иностраних послова и министарка Бисера Турковић треба да траже од Хрватске да наши експерти уђу на територију Черкезовца и да, паралелно са истраживањима која врши хрватска страна, то врши и страна из БиХ - сматра Кошарац.

Кошарац је најавио да ће БиХ и даље путем конвенција чији је потписник потенцирати и ту врсту расправе, прије свега у Бриселу. Наредне седмице биће организована сједница чланова Координационог тијела за Трговску гору и предсједавајућих експертског и правног тима, како би ресорно министарство благовремено доставило извјештај Савјету министара.