latinica  ћирилица
28/01/2021 |  18:21 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Васпитачи, учитељи и наставници - носиоци реформских процеса (ФОТО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да су васпитачи, учитељи и наставници носиоци реформских процеса и квалитетног образовања у Српској и да без њих не би били постигнути добри резултати, те нагласила да они због тога заслужују Светосавску награду.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

- Велика је то част и обавеза за све нас у Министарству просвјете и културе. Част, јер знамо да просвјетни радници на свим нивоима образовања - од вртића до средњих школа, из дана у дан доприносе да наша дјеца, ученици, стекну нова знања, вјештине, развију позитивне особине и спремније гледају на све изазове друштва који им се намећу - рекла је Тривићева у Бањалуци на додјели Светосавских награда које се додјељују други пут.

Према њеним ријечима, управо због тога ова година је била другачија и у Министарству су се сви трудили да дјеца не осјете посљедице пандемије вируса корона.

Фото: РТРС

- Школа је постала виртуелна, наши наставници визионари који се труде да пренесу знања на нове начине својим ученицима и да свједоче о томе како је најмлађа популација међу нама успјела да у овом тешком времену остане привржена школи на један другачији начин. Нисмо одустали од својих циљева. Једино смо трудом и радом могли да останемо уз наше посвећене васпитаче, учитеље и наставнике - нагласила је Тривићева.

Она је навела да су Светосавске награде разврстане по нивоима образовања, као и до сада остварени циљеви који се реализују кроз програм "Нова школа за ново доба".

- У предшколском периоду наше малишане припремамо за све оно што школа доноси. Зато смо повећали обухват дјеце предшколским програмом. Бесплатни вртићи за дјецу без родитељског старања и дјецу са сметњама у развоју постали су стварност и велика олакшица родитељима, односно старатељима. Почетком године оспособљени су ресурсно-стручни центри за инклузивно васпитање и образовање на подручју цијеле Српске. Интензивно смо јачали партнерство са родитељима и обучавали васпитаче - истакла је Тривићева.

Фото: РТРС

Према њеним ријечима, у основном васпитању и образовању увелико су у току реформски процеси који се односе на развијање иновираних наставних планова и програма с фокусом на исходе учења, цјеловит развој ученика и ефикасан наставак школовања.

Она је рекла да су се програмима додатне наставе из одређених предмета посебно обрадовали надарени ученици, те додала да је свима њима први пут од ове школске године омогућено да бирају факултативне програме у складу са својим интересовањима, попут Малих програмера, Истраживача завичаја, Калиграфије и Домаћинства.

- Желимо да ученици на занимљив и креативан начин овладају способностима тимског учења, те да кроз истраживачки рад подстичу развој кључних животних вјештина - критичко мишљење, комуникацијске вјештине, изградњу међусобних односа, друштвену одговорност и стварају функционална знања. Мислили смо и о здравом расту и развоју ученика, те смо онима који похађају прву тријаду омогућили да наставни дан започињу петнаестоминутним вјежбањем - нагласила је Тривићева.

Дигитализација у настави, као неизоставно средство за рад у школама 21. вијека, истиче она, спроведена је кроз информациони систем е-Дневник од 1. септембра у свим основним школама Републике Српске.

Фото: РТРС

- Наставници и ученици су прошли тренинге за употребу сета едукативних алата, међу којима и оне који им омогућавају комуникацију, креирање виртуелне учионице, тестова за понављање и оцјењивање, мрежно дијељење материјала, размјену порука. То ће нам бити од велике важности и у интерактивности извођења наставе у учионицама. Ове године настављамо и са дигитализацијом у средњим школама - рекла је Тривићева.

Она истиче да се у континуитету инвестира у објекте и стварање бољих услова у свим школама.

- У области средњег образовања и васпитања фокусирали смо се на усклађивање уписних политика са потребама тржишта рада. Републички педагошки завод је, уз подршку пословне заједнице, урадио ревизију, а потом и стандардизацију 106 занимања за којима тржиште рада исказује потребу. У складу с њима, развијени су наставни планови и програми за средње стручно образовање које се већ примјењује од ове школске године. Стипендирамо и ученике уписане у дефицитарна занимања - навела је Тривићева.

Фото: РТРС

Тривићева истиче да је, упркос веома отежаним епидемиолошким околностима, учињен велики искорак у спровођењу реформског процеса и у том смјеру ће бити настављено без задршке, с јасним опредјељењем да буде створена "Нова школа за ново доба".

- Свјесни смо да је формално образовање основа сваког образовања, али да се оно временом мора надоградити. Концепт цјеложивотног учења нуди нам могућност да се непрестано развијамо и ширимо своје знање - рекла је она.

Препознајући значај наведеног, каже Тривићева, васпитачи, учитељи и наставници су јунаци овог доба јер су свестрани, посвећени и спремни на нове изазове. Они су, додала је, носиоци реформских процеса и квалитетног образовања без којих не бисмо постигли наведене резултате, те зато заслужују Светосавску награду.

- Вођена светосавском идејом по којој је улагање у младе, образовање и школство, најсигурнији пут у бољу будућност свих нас, желим да честитам добитницима овогодишње Светосавске награде, а свим просвјетним радницима и ученицима у Републици Српској честитам школску славу Светог Саву - поручила је Тривићева.