latinica  ћирилица
28/01/2021 |  17:30 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Савјет министара: УНИЦЕФ помаже у набавци вакцина

Савјет министара утврдио је данас приједлог меморандума којим се омогућава да Дјечији фонд УН /Уницеф/, као овлаштени координатор Инструмента за глобални приступ вакцини против болести ковид 19 /Ковакс/, помогне у процедурама набавке вакцина за БиХ у оквиру Ковакс механизма.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На сједници је утврђен приједлог Министарства цивилних послова у Савјету министара за закључивање меморандума о разумијевању за пружање услуга набавке између Уницефа и Савјета министара, чији је циљ пружање подршке БиХ у реализацији Уговора о набавци вакцина /Commitment agreement - comitted purchase arrangement/ између Савјета министара и Глобалне алијансе за вакцине /ГАВИ/, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се додаје да је крајем прошле године Савјет министара одобрио вишегодишњи пројекат финансирања трошкова из уговорних аранжмана за набавку здравствених мјера против ковида 19 и кориштењу средстава из буџета БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину у износу од два милиона КМ.

Средства су намијењена измирењу трошкова насталих у процесу набавке вакцине у БиХ, укључујући, између осталог, испоруку, увоз и расподјелу вакцина против ковида 19, трошкове транспорта, складиштења, те обезбјеђивања квалитета.

Приједлог меморандума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложена министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић.

Савјет министара је одлучио да ће помоћ за заштиту и спасавање за потребе сузбијања ширења вируса корона, која је добијена од Владе Мађарске и састоји се од 200.000 заштитних маски и 10.000 заштитних одијела, бити у једнаком омјеру распоређена Републици Српској и Федерацији БиХ.

На приједлог Министарства безбједности у Савјету министара донесена је одлука којом ће ентитетима бити распоређено по 49 одсто те помоћи, а два одсто ће бити додијељено дистрикту Брчко, саопштено је из Савјета министара.

На сједници је утврђен Приједлог споразума путем размјене нота између Савјета министара и Владе Јапана о јапанској бесповратној помоћи у износу од 100.000.000 јена /око 775.000 евра/ за опремање медицинских установа у БиХ.

Јапански грант биће утрошен за набавку медицинске и одговарајуће опреме, те за набавку материјала неопходног медицинским установама у БиХ.

Министарство цивилних послова ће расподијелити медицинску опрему у складу с исказаним потребама ентитетских и институција Владе дистрикта Брчко, наводи се у саопштењу.

Приједлог ће бити достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника БиХ ноте Споразума предложена је министар спољних послова Бисера Турковић.