latinica  ћирилица
28/01/2021 |  17:04 ⇒ 17:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Три романа за награду Златни сунцокрет

Жири награде Златни сунцокрет у најужи избор је уврстио три романа - "Пурпурна декада" Владимира Копицла (Дерета) "Љубавна песма" Срђана Срдића (Партизанска књига) и "Љјуди без гробова" Енеса Халиловића (Лагуна).
Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" - Фото: илустрација
Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет"Фото: илустрација

У најужем избору нашла се и збирка прича "Епизодисти и јунаци" Владиславе Војновић (Лагуна), као и есејистичка књига "Бекет: човек и дело" Боривоја Герзића (Златно руно - Милстоне), одлучио је жири који чине Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден.

Према мишљењу жирија, књиге које су ушле у најужи избор за ову награду представљају успјешна остварења која на различите начине афирмишу домете савремене књижевности.

Романи су примјер приповиједачке концентрације и спремности да се бескомпромисно оствари равнотежа између књижевног поступка и тематских изазова.

Владимир Копицл и Срђан Срдић на свјеж, али и нелагодан начин истражују тему љубави у савременом свијету постистине, хаоса тумачења и предрасуда.

Енес Халиловић исписује узбудљив роман који се најприје представља као убједљива прича о насиљу, а потом као суверен коментар о смислу писања и књижевног представљања. Владислава Војновић у својим причама, често кроз поступак замјене места, истражује начине помоћу којих уграђујемо себе у приче и животе других људи.

Боривој Герзић исписује занимљиву биографију Семјуела Бекета, писца чији је живот сам по себи литераран; у исти мах, Герзић дочарава читав један заводљиви свијет поставангардне умјетности без којег се не може разумјети данашњи тренутак.

Награда Златни сунцокрет за књигу године, позната у јавности као Виталова награда, додјељује се 21. пут, а међу досадашњим добитницима су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак и Драган Великић.

Прошлогодишња добитница је Тања Ступар Трифуновић за роман "Откако сам купила лабуда".

Одлуку о добитнику жири ће саопштити почетком фебруара.