latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:55 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Шпирић: Српско јединство најјачи бедем одбране Републике Српске

Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Никола Шпирић присуствовао је данас изборној сједници Општинског одбора те странке у Гламочу на којој је за предсједника изабран Небојша Радивојша.
Изборна сједница Општинског одбора СНСД, Гламоч - Фото: РТРС
Изборна сједница Општинског одбора СНСД, ГламочФото: РТРС

Шпирић је изјавио Срни да је изузетно важно да у Гламочу млади људи буду укључени у политички и друштвени живот и да тако помогну у побољшавању и осавремењавању услова живота у тој локалној заједници у Федерацији БиХ.

- Гламоч је једна од четири општине у ФБиХ гдје имамо значајан повратак Срба и гдје српска заједница може да утиче на политичке и све друге односе. Зато морамо да радимо на томе да будемо респектабилан фактор којег ће поштовати и институције власти кантона и Федерације БиХ. Много је незадовољства међу српским живљем и много је дискриминаторских ситуација које у наредном периоду треба исправљати - истакао је Шпирић.

Шпирић, који је и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, вјерује да ће нови Општински одбор СНСД-а у Гамочу наставити да инсистира да се у овдашњим школама уведе национална група предмета и српски језик, што је основно људско право.

- Не смије се заборавити ни заштита приватне имовине јер на је полигону "Барбара" гдје се врши делаборација оружја и минско-експлозивних средстава онемогућен и поватак и коришћење приватне имовине. Неко мора да плати одузету имовину коју власници не могу да користе и власти ФБиХ морају тиме да се позабаве - нагласио је Шпирић.

Посјету Гламочу и разговор с представницима срспке заједнице Шпирић је искористио да се осврне на посљедње све жешће нападе на Републику Срску.

- Напада на Републику Српску било је и раније, али све жешћи напади требало би да уједињују Србе у њеном очувању, а не да нас дијеле. Република Српска је генерацијски и надстраначки пројекат и мора опстати без обзира на тренутне изазове и дневну политику. Српско јединство је најјачи бедем одбране Републике Српске и ту нема мјеста страначким препуцавањима - поручио је Шпирић из Гламоча.

Он је додао да јака Република Српска даје и снагу Србима у ФБиХ да се боре за национална права, те поручио да они морају опстати и остати на овим просторима у политичком и економском смислу јер им то гарантује и Устав БиХ.