latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:36 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Одржана конститутивна сједница СО Козарска Дубица

Скупштинску већину у новом сазиву Скупштине општине Козарска Дубица чине одборници СНСД-а, ДНС-а, СП и НДП-а, а за предсједника СО тајним гласањем изабран је Синиша Злокапа из СНСД-а.
Конститутивна сједница СО Козарска Дубица - Фото: СРНА
Конститутивна сједница СО Козарска ДубицаФото: СРНА

На данас одржаној конститутивној сједници одлучено је да ће функцију потпредсједника СО вршити Владимир Рокић из исте политичке странке.

За замјеника начелника општине изабран је Драган Тркуља из ДНС-а, док је за вршиоца дужности секретара изабран Милан Пупавац.

Према усвојеном дневном реду прве конститутивне сједнице Скупштине општине, на приједлог начелника општине Раденка Рељића, именовани су вршиоци дужности начелника одјељења, у складу са Одлуком о унутрашњој организацији и систематизацији Општинске управе Козарска Дубица.

За в.д. начелника Одјељења за финансије изабрана је Нада Гргача, в.д. начелника Одјељења са стамбено-комуналне послове и просторно уређење Даријан Бабић, в.д. начелника Одјељење за општу управу и друштвене дјелатности Горан Мирић, в.д. начелника Одјељења за пољопривреду Душко Бодиловић и в.д. начелника за привреду Слободан Премасунац.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић у изјави новинарима констатовао је да је данас завршен први дио конститутивне сједнице Скупштине општине, на којој су имплементирани резултати локалних избора одржаних 15. новембра прошле године.

Рељић је навео да је предсједавајући радног предсједништва злоупотријебио Статут и Пословник о раду Скупштине општине, након чега су одборници опозиције напустили сједницу.

- Господин Душан Дрљић покушао је прекинути сједницу позивајући се на то да нису биле обављене адекватне консултације са политичим странкама иако је он сам био у обавези да то уради - рекао је Рељић новинарима и додао да се ријеч о политичкој опструкцији и цинизму.

Рељић је навео да је рад конститутивне сједнице Скупштине општине даље настављен у складу са законом.

- Овдје се само шаље лоша слика тако да грађани Козарске Дубице морају убудуће да пазе за кога гласају, јер одборници који су напустили Скупштину заједно са одборником Дрљићем имали су за циљ да врше опструкцију, да се не усвоји буџет и да се погорша ионако лоша ситуација у општине Козарска Дубица и то на штету грађана - рекао је Рељић.

Начелник Рељић констатовао је да је данас успјешно формирана локална власт у Козарској Дубици и најавио да ће сједница Скупштине општине Козарска Дубица бити настављена након што се формирају одборнички клубови, које би требало да формирају комисије и друга радна тијела СО.

- Још једном желим да грађанима општине Козарска Дубица захвалим на повјерењу које су дали људима који их овдје представљају у власти, а онима који се баве политичким сплеткама поручујем да то иде на њихов рачун и образ - изјавио је Рељић.

Новоименовани замјеник начелника општине Козарска Дубица Драган Тркуља захвалио је одборницима ДНС-а и начелнику општине који су га предложили за ту функцију.

- Залагаћу се да својим знањем и креативношћу покушам допринијети квалитетном раду Општинске управе. Моја очекивања усмјерена су ка добру народа и ове наше заједнице, која пролази кроз турбулентна времена и свакако мислим да сви требамо у складу са својим знањем и могућностима допринијети да очувамо ову општину и омогућимо да она напредује - рекао је Тркуља.

Новоизабрани предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Синиша Злокапа захвалио је свим колегама одборницима који су учествовали у раду конститутивне сједнице.

- Могу само да кажем да ћу дужност предсједника Скупштине општине Козарска Дубица обављати у складу са законом, пословником и статутом и у најбољем интересу наших грађана - рекао је Злокапа новинарима.

Одборник СНСД-а Јовица Шуман захвалио је свим одборницима и функционерима који су учествовали на данашњој сједници, али и свим грађанима општине Козарска Дубица који су поново дали подршку начелнику Рељићу и који су омогућили да скупштинска већина заједно са начелником поново преузме одговорност за вођење општине Козарска Дубица.

- Клуб одборника СНСД-а радиће с циљем да наша општина преживи све ове недаће које су биле протеклих година и да кренемо бољим путем напријед - рекао је Шуман.

Одборник ДНС-а Драган Брдар рекао је да је та странка остала привржена коалиционом споразуму који је потписан прије локалних избора, уз подршку начелнику Рељићу.

- Дали смо пун допринос његовом реизбору, а сада ДНС партиципира у власти у Скупштини општине Козарска Дубица. У наредне четири године показаћемо да ћемо водити политику подмлађивања странке што смо и данас доказали при именовању наших кадрова - рекао је Брдар новинарима.

Одборник СП Живко Гога рекао је да су се одборници те партије на данашњој сједници понашали одговорно и конструктивно.

- Дио смо скупштинске већине и вјерујем да ће Козарска Дубица са овим руководством и овом скупштинском већином кренути у правцу опоравка и прогреса - рекао је Гога.

Одборници Скупштине општине чије је мандате потврдила Централна изборна комисија, новоизабрани функционери и руководећи службеници положили су данас свечану изјаву, а Скупштина општине је донијела низ одлука и закључака о престанку функција и мандата у складу са законом.

Једногласно је утврђен и Закључак којим Скупштина општине Козарска Дубица изражава став да је предсједавајући радног предсједништва Душан Дрљић прекршио одредбе Статута и Пословника Скупштине општине Козарска Дубица.

У закључку се констатује да је предсједавајући имао дужност и обавезу да обави консултације са политичким партијама и независним одборницима који имају мандате у Скупштини општине Козарска Дубица.