latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:14 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

"СНСД ће направити велики резултат у Добоју и Сребреници"

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је увјерен да ће странка на изборима у Добоју и Сребреници направити озбиљан и велики резултат.

Додик је истакао да је одлука Централне изборне комисије БиХ да поништи изборе у Добоју и Сребреници показна вјежба за наредне опште изборе у БиХ.

Према Додиковим ријечима, низ је апсурдних ствари у цијелом овом случају, које је немогуће спознати правно и политички.

- Како можете да окривите градску изборну комисију ако је на 17 гласачких мјеста у Добоју гдје су Бошњаци већински гласали све у реду, а није у реду тамо гдје су Срби већином гласали. Или, како можете да кажете да неки потпис није у реду, а нисте прије тога рекли да потпис који иде на бирачки списак мора да одговара оном који сте ставили на пасош или на личну карту - рекао је Додик новинарима из Републике Српске у Београду.

Додик је истакао да не жели ништа да правда, али да је легитимно да се људи потписују на различите начине.

Према Додиковим ријечима, нема спознаје на који начин ће се ти избори одржати, да ли на бази раније утврђених бирачких спискова, који је рок за одржавање избора, да ли су исте листе кандидата верификоване и слично.

Додик је рекао да је апсурдна и ситуација да је у Сребреници кандидат за начелника заједнички кандидат и ПДП-а и СНСД-а и СДС-а, а да су представници ових странака у ЦИК-у гласали против његовог избора.

- Да постоји политичка Гинисова књига рекорда онда би то било то. Када онда они говоре искрено - онда када су заједно у Сребреници или када подржавају ЦИК и када њихови кандидати гласају против тога. Када говорите истину, а када лажете - питао је Додик.

Додик је поновио да о позицији члана ЦИК-а Вањи Бјелици Прутини није говорио персонално, него политички, те да се извињава ако је то икога погодило, поготово њу на личан начин.

- За нас је веома јасно да Бошњаци сада у Сарајеву постављају Србе који су лојални за њих. Политичка опција која се зове СДС је за њих потпуно лојална и то не крије ни /лидар СДА/ Бакир Изетбеговић - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да се то показало и на овом, али и на много ранијих случајева, те да као јавна личност има право да износи такве ставове.

- Када су мене лично раније дисквалификовали у сваком погледу, речено ми је да сам ја јавна личност и да људи имају право на слободу говора. Ако је њу то увриједило, ја се њој јавно извињавам - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је овдје ријеч о политичким стварима, те да сумња да је управо њен избор у ЦИК био политички мотивисан и у интересу Бошњака у Сарајеву и у БиХ.