latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:13 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Кошарац: Увођење заштитних мјера на захтјев Владе Српске

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да ће, након што Влада Републике Српске, односно надлежно ентитетско министарство затраже увођење заштитних мјера на увоз одређених пољопривредних производа, такав приједлог упутити на разматрање Савјету министара.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- У протеклом периоду свједочимо захтјевима различитих удружења пољопривредних произвођача за увођењем прелевмана и повећањем царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног јунећег и свињског меса. Но, такви захтјеви су некредибилни, јер је недопустиво да удружења предлажу иницијативе, а да институције на заједничком нивоу доносе одлуке без ставова институција Републике Српске и федерације БиХ. Нећу допустити такву врсту авантуре, нити желим да игноришем ентитетски ниво и ставове Владе Републике Српске и надлежног министарства Српске - поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је сектор пољопривреде у примарној уставној надлежности Републике Српске и Федерације БиХ, те да Министарство спољне трговине и економских односа у том контескту има координирајућу улогу, због чега Савјету министара не жели да предложи било какве одлуке без адекватних ставова надлежних ентитетских институција.

- У комуникацији са представницима пољопривредних удружења наглашавали смо да иницијативе не подносе на улици, изоловано и самостално, него да се обрате надлежним ентитетским министарствима, у чијој је примарној надлежности пољопривреда и која имају статистичке и друге релевантне податке. Као министар спољне трговине и економских односа, увођење заштитних мјера на увоз одређених пољопривредних производа могу предложити Савјету министара у координацији са ентитетским министрима надлежним за овај сектор - истакао је Кошарац у изјави за Срну.

Он је изразио увјерење да ће Влада Републике Српске, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у наредним данима предложити Министарству спољне трговине и економских односа увођење заштитних мјера, односно увођење прелевмана и пуне царинске стопе на увоз свјежег и расхлађеног меса јунади и свиња из Европске уније.

То ће, додао је он, бити кредибилан захтјев.

- Моја порука је сасвим јасна - када Влада Републике Српске и надлежно министарство затраже увођење одређених заштитних мјера, министар спољне трговине и економских односа ће на темељу тог кредибилног захтјева, у складу са процедурама, то питање предложити Савјету министара и апеловати на колеге да подржимо такав приједлог - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, заштита домаће производње је примарна политика актуелног сазива Савјета министара, што је јасно назначено и у експозеу предсједавајућег Зорана Тегелтије.

- Идентичан став заступам на челу Министарства спољне трговине и економских односа и нико до нас није одустао од заштите домаће производње. Надлежне ентитетске институције ће поднијети кредибилан захтјев са образложењем за увођење заштитних мјера, након чега сам у потпуности спреман да такав приједлог упутим на разматрање Савјету министара "и гласам за њега - закључио је Кошарац.