latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:54 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Институције Српске реаговале ефикасно и благовремено на пандемију

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је оцијенила да су институције Српске реаговале благовремено и ефикасно на пандемију и да не види да је било шта урађено лошије ако се изврши поређење чак и са високоразвијеним земљама.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Ко је хтио да види могао је видјети како у највећим силама свијета медицинари протестују јер немају ни заштитне маске, а раде непосредно са зараженим лицима, а то је било у вријеме кад смо ми већ имали адекватне и залихе и снабдјевеност медицинском опремом. Али, неки ће увијек критиковати. Осим тога, наше су мјере и данас избалансиране како не бисмо додатно гушили одређене привредне секторе.

Наравно да су поједине дјелатности значајно погођене, али примјера ради, у угоститељству, гдје смо имали замјерке од ових дјелатника, код нас је било значајно дуже радно вријеме у односу на окружење, а поготово земље Европске уније јер у многима су угоститељски објекти мјесецима потпуно затворени. Наравно, сви су забринути за своје послове и то се мора разумјети, али сматрам да и онда кад критикујемо морамо бити барем мало реални и погледати око себе - рекла је Цвијановић у интервјуу за Срну.

На питање како коментарише улогу Централне банке БиХ која је једина централна банка у свијету која није реаговала у вријеме пандемије и помогла опоравку привреде, предсједник Републике је нагласила да Централну банку види као институцију која нема улогу коју треба да има.

- Превише су заробљени страним диктатом и смјерницам које су некад инициране управо од међународног фактора, па није ни чудо што данас и грађани и привреда кажу да је то бескорисна институција без стварне друштвене одговорности. Ја бих томе додала и неинвентивна и окоштала - оцијенила је Цвијановић.

Говорећи о значају институција Републике Српске уопште, а и у вријеме пандемије вируса корона гдје се Српска бори да добије прву испоруку руских вакцина захваљујући ангажману својих институција, јер је Ковакс програм заказао, Цвијановићева је нагласила да је власт у Српској због разних притисака, и политичких и финасијских, настојала јачати институције, јер су свјесни да без њих грађани неће добити оно што им припада, а Република Српска би изгубила и суштину и смисао.

- У свим кризама се то показало пресудним - од поплаве, па сад до ове велике глобалне здравствене кризе - констатовала је Цвијановићева.

Што се тиче вакцина, додала је она, ту се мора радити на више фронтова. "Наравно да је проблематично оно што се дешава са набавком путем Ковакс програма, али наши су напори усмјерени и на добијање руске и кинеске вакцине, односно свих расположивих вакцина којима ћемо заштитити наше становништво", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је велико незадовољство међу званичницима ЕУ због кашњења испоруке наручених вакцина.

- Свакако да ће се то одразити и на нас, уствари, већ се одражава, јер смо везани за те набавке. Колико разумијемо, проблем у ЕУ је искључивост приликом одабира вакцина. Тамо су, вјероватно из политичких разлога, настојали заобићи, руске и кинеске вакцине, а опет западни снабдјевачи су покрили Америку, Израел и Велику Британију, док је ЕУ остала на репу тог ланца снабдијевања. Наравно има појединачних чланица ЕУ које су директно радили набавку и са руским и кинеским произвођачима, и вјероватно ће тамо процес вакцијације ићи бољим темпом - рекла је Цвијановић.

На питање да ли је задовољна понашањем становника Српске у вријеме пандемије, предсједница Републике је нагласила да је задовољна првенствено нашим здравственим радницима, наводећи да смо дужни да поштујемо напоре које улажу све ово вријеме, али, наравно, и нашим грађанима.

- Схватили смо да је опасност велика и да су мјере оправдане, уосталом, у цијелом свијету су на снази ригорозне мјере, тако да је и то, вјероватно, допринијело јачању свијести да се морамо штитити. Разумљиво је да је млађим генерацијама теже да се одрекну дружења и окупљања, али мислим да се огромна већина њих придржава мјера којим штите своје здравље - рекла је Цвијановић.