latinica  ћирилица
28/01/2021 |  13:43 | Аутор: СРНА

Дрљача: Хрватску у намјерама није омео ни земљотрес

Хрватску није омео ни разорани земљотрес да на локацији Черкезовац на Трговској гори настави активности да ту изгради центар за збрињавање радиоактивног отпада, упркос противљењу Републике Српске, али и БиХ, тврди начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

- У посљедње вријеме има доста приговора и у вези са Нуклеарном електраном "Кршко". Из сусједних земаља приговорено је што је рад електране без консултација продужен за 20 година", рекао је Дрљача новинарима.

Он је нагласио да је одлукама Хрватске безбједност угрожена, јер је земљотрес показао да је ријеч о локацији чија је сеизмичка ситуација лоша.

- У земљотресу је оштећено око 400 објеката у Новом Граду од којих девет није условно за становање. У сусједној општини Двор штету је пријавило више од 1.200 грађана. Колико је штете у Петрињи и околини види се сваки дан из медијских извјештаја. Све ово показује да је планирани центар ризик и за БиХ и Хрватску - указао је Дрљача.

Он је навео да Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошенога нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" почиње поступак провођење истражних радова на већ одабраној локацији.

- Наводе да имају податке о истраживањима које је спровела ЈНА. У тим подацима нема довољно елемената да се утврди да ли је локација повољна - рекао је Дрљача.

Он је истакао да се одабраној локацији не противе само становници у сливу ријеке Уне у БиХ, већ и грађани Двора, која је друга по површини локална заједница у Хрватској на чијем простору живи 4.200 становника.

- Сигурно је да та локална заједница нема политичку снагу и не може се изборити са притисцима - рекао је Дрљача.

Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" потписао је уговор за спровођење истражних радова на планираној локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада на подручју Черкезовца у општини Двор, на граници са БиХ.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни "Черкезовац" на Трговској гори, у хрватској општини Двор, на самој граници са БиХ.

Потреси који су данима регистровани у Хрватској дали су случају "Трговска гора" нову димензију, поготово јер се Петриња као епицентар земљотреса налази само четрдесетак километара од касарне "Черкезовац" и планиране локације за одлагање радиоактивног отпада.