latinica  ћирилица
28/01/2021 |  12:59 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Казнена политика стимулативна за терористе

БиХ има благе и стимулативне казне за терористе, што доказује првостепена пресуда којом је Суд БиХ за тероризам осудио на три године затвора Сенада Касуповића, рекао је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Касуповић је практично добио пресуду за чланску карту "Исламске државе". Нису уопште спроведене озбиљне истраге о дјеловању његове јединице, о убиствима које је починила, о паљевинама, рушењима градова, пљачкама - рекао је Галијашевић Срни.

Он је нагласио да се овдје практично занемарује комплетно терористичко дјеловање и само се добија казна за чланску карту.

- Шта је радио када им је приступио - пјевао, забављао их или је убијао са њима? - пита Галијашевић.

Галијашевић је истакао да се у другим земљама, поготово западним, другачије приступа када је ријеч о казнама за ову врсту дјела.

- Прво, приступа се озбиљније, утврди се шта је формација у којој је боравио чинила на одређеном подручју и колико је то подручје било предмет њихових терористичких акција, злочина, убистава - појаснио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, они се на такав начин неће ресоцијализовати и схватити гдје су погријешили.

Суд БиХ је првостепеном пресудом осудио данас на три године затвора Сенада Касуповића за организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам.

Предсједавајући Судског вијећа Мирсад Стрика рекао је, образлажући пресуду, да је оптужени 12. јула 2013. године са сарајевског аеродрома отпутовао за Истанбул, те илегално прешао у Сирију да се бори у такозваној "Исламској држави", која је 30. маја 2013. године проглашена терористичком организацијом.

- Суд је ван разумне сумње утврдио да је оптужени Касуповић, под именом Муатесим, постао припадник терористичке групе којој је пружао помоћ и учествовао у терористичким активностима с циљем промјене уставног поретка и свргавања легитимне власти - навео је Стрика.