latinica  ћирилица
28/01/2021 |  11:17 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Уницеф: Отворити школе за наставу

Извршни директор Уницефа Хенриета Форе упутила је поруку властима широм свијета о неопходности отварања школа за наставу.
УНИЦЕФ (фото:libertytvradio.com) -
УНИЦЕФ (фото:libertytvradio.com)

Подсјећајући да свијет улази у другу годину пандемије вируса корона, Форе је упозорила да за вријеме док су школе биле затворене најмање 463 милиона ученика није имало приступ учењу на даљину, а да додатних 24 милиона дјеце ризикује да потпуно исклизне из школског система.

- Ово ће преокренути деценије тешко стеченог напретка, трагедију за дјецу, њихове заједнице и њихове земље, без обзира ради ли се о земљама са високим, средњим или ниским примањима - нагласила је Форе.

Она је додала да се упркос јасним доказима да школе нису покретачи пандемије, превише се земаља одлучило да школе остану затворене, негдје готово годину дана.

- Без хитних интервенција, ово би могло трајати више од двије године - навела је Форе.

Затварање школа између осталог, навела је она, утиче на ментално здравље и социјални развој дјеце јер пропуштају пријатељства и свакодневне интеракције, али и њихову безбједност јер их затварање школа чини изложенијим злостављању, насиљу и искориштавању.

У име Уницефа Форе је упутила апел свим властима да обезбиједе да школе остану отворене и да се у свим локалним плановима поновног отварања школе ставе на прво мјесто, при чему треба поштовати све прописане мјере с циљем ублажавања свих повезаних ризика.