latinica  ћирилица
28/01/2021 |  10:15 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Личност Светог Саве не вријеђа национални интерес ни једног народа у БиХ

Министарство просвјете и културе Републике Српске одбацило је тврдње потпредсједника Српске Рамиза Салкића о прослави Светог Саве у школама у Српској и поручило да личност овог светитеља и просвјетитеља не вријеђа национални интерес ни једног народа у БиХ, па тако ни Бошњака.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Министар просвјете и културе Наталија Тривић одбацила је као потпуно неутемељене, неприхватљиве и тенденциозне Салкићеве наводе да је прослава Светог Саве у школама у Српској "православизација образовног процеса и системска дискриминација и својатање образовног процеса само за ученике Србе".

Тривићева је напоменула да је Салкић добро упознат са одлукама Уставног суда Српске о питању личности Светог Саве.

- Свети Сава је обављао значајне активности и о питању међународне образовне и културне сарадње и као такав био поштован као узорна личност не само међу православцима, већ и међу муслиманима и римокатолицима - навела је Тривићева.

Из тог разлога, навели су из Министарства просвјете и културе, од прошле године додјељују Светосавску награду истакнутим учитељима и наставницима у основним и средњим школама, те васпитачима у предшколским установама, за остварене изузетне резултате у образовању Републике Српске.

- Ученици и наставници у лику Светог Саве могу видјети примјер љубави према мудрости, доброти, знању, вјештинама, али и према свим људима, те због тога сматрам да би било веома корисно да се просвјетитељски рад Светог Саве изучава и цијелој БиХ - нагласила је Тривићева.