latinica  ћирилица
28/01/2021 |  07:54 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Савјет министара о ратификацији Споразума о реадмисији са Пакистаном

Савјет министара данас би требало да разматра нацрт одлуке о ратификацији Споразума о реадмисији са Пакистаном и протокол између Министарства безбједности у Савјету министара и пакистанског Министарства унутрашњих послова о спровођењу овог споразума.
Мигранти у кампу Липа (фото: FENA) -
Мигранти у кампу Липа (фото: FENA)

Предсједништво БиХ је 15. октобра прошле године прихватило Споразум о реадмисији са Пакистаном који омогућава да мигранти из те земље, који незаконито бораве у БиХ, буду враћени у матичну државу.

Споразум је потписан 4. новембра 2020. године у Исламабаду, али до данас није ратификован ни у Пакистану ни у БиХ, а без ратификације је неважећи.

Из Савјета министара је наведено да ће на сједници, на чијем је дневном реду 116 тачака, бити разматран приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Предвиђено је да министри размотре и приједлоге одлука о формирању радне групе за израду акционог плана борбе против злоупотребе дроге у БиХ, као и о расподјели међународне помоћи за заштиту и спасавање у опреми и другим средствима, чији је предлагач Министарство безбједности у Савјету министара.

На дневном реду је и Информација о стању безбједности у БиХ у 2018. и 2019. години, као и приједлози програма рада за 2021. годину Дирекције за европске интеграције, Агенције за рад и запошљавање, Агенције за безбједност хране, Агенције за полицијску подршку Агенције за јавне набавке.

Сједница је заказана за 12.00 часова.