latinica  ћирилица
27/01/2021 |  19:27 ⇒ 19:28 | Аутор: sputniknews.com

Бајден је потписао "смртну пресуду" за женски спорт

Џозеф Бајден, новоизабрани амерички предсједник, потписао је извршну наредбу у циљу спречавања дискриминације, али је то изазвало велике реакције међу критичарима који истичу да ће таква одлука наштетити спортским надметањима жена јер омогућава такмичење трансродним спортистима.
Џозеф Бајден - Фото: AP
Џозеф БајденФото: AP

У низу извршних наредби које је Бајден потписао првих дана по уласку у Бијелу кућу, нашла се и једна која се односи на обавезу средњих школа и универзитета да омогуће трансродним спортистима да се такмиче у женској конкуренцији

- Деца би требало да могу да се едукују без бојазни о томе да ли ће им бити забрањен приступ тоалетима, свлачионицама или школским спортским секцијама - наведено је у наредби.

Таква формулација је наишла на бројне реакције на друштвеним мрежама, ЛГБТ активисти су подржали Бајденово рјешење, а критичари наводе да би школе могле да остану без средстава уколико не дозволе трансродним особама да се такмиче у женској конкуренцији.

- Тужан дан за женски спорт. Жене ће морати да се такмиче са биолошким мушкарцима, да ризикују повреде и поразе, захваљујући новој Бајденовој наредби. Немојте рећи да се ово ради у корист жена, не, то је деструктивно и негативно - наведено је у једном од коментара.

Одредбе Бајденове наредбе су даље схваћене као подстицање на неравноправну конкуренцију.

- Не мислим да је добра идеја имати биолошке мушкарце у такмичењу са биолошким женама, без обзира на то како се они идентификују - истиче један корисник друштвених мрежа.

Поред коментара, у бази података о резултатима такмичења у женској и мушкој конкуренцији објављен је упоредни приказ уз јасне разлике у дометима.