latinica  ћирилица
27/01/2021 |  13:57 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Радановић: Споменик на Врацама представиће чињенице о страдању сарајевских Срба

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић одржали су у овом граду састанак посвећен иницијативи о изградњи споменика на Врацама убијеним и несталим сарајевским Србима у 20. вијеку.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Наша жеља је да скинемо хипотеку са српског народа као злочиначког и да на овај начин домаћој и свјетској јавности презентујемо историјске чињенице о страдању сарајевских Срба - рекао је Радановић Срни.

На састанку, којем су присуствовали и декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић и предсједник Удружења несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић, констатовано је да је потребно подићи споменик свим Србима који су недужни страдали на подручју Сарајева и Сарајевског поља у Првом и Другом свјетском рату од тадашњих власти, те у одбрамбено-отаџбинском рату од припадника муслиманске такозване Армије БиХ.

Радановић је истакао да су сви учесници састанка преузели дио обавеза у вези са овом иницијативом.

Према његовим ријечима, историчар Мастиловић преузео је обавезу да прикупља податаке о депортованим, убијеним, несталим и на други начин страдалим сарајевским Србима, док ће Ћосић задужити стручне службе града Источно Сарајево да припремају документацију и да се баве осталим процедурама потребним за реализацију ове иницијативе.

- Мандић ће бити укључен у сакупљање информација из посљедњег рата, а ја ћу анимирарти бивше сарајевске Србе, посебно познате личности, да се укључе у ову активност - рекао је Радановић.

Он је навео да ће споменик бити исписан и на српском и на енглеском језику како би што више људи могло да схвати шта се заиста у прошлом вијеку дешавало са сарајевским Србима, које су домаћи и свјетски медији и политичари сатанизовали и обиљежили као злочинце.